Два нови филма за планетариума изработва Природонаучният музей на Пловдив след спечелен проект в Европейската космическа агенция. Те се реализират с екипи на авторитетни учени астрофизици. Цялата стойност на спечеления двугодишен проект е  100 000 лв.

„Разработване на дигитални планетариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисията на ЕКА” ще изиграе ключова роля в популяризирането на науката астрономия не само в България, но и по света”, каза директорът на музея Огнян Тодоров.

Заглавията на двата филма са „Космическият устрем на Европа” и „Опазването на нашата скъпоценна планета. За първи път логото  на Природонаучния музей щепририства в две интернационални продукции.

Филмът „Космическият устрем на Европа” вече е готов и се озвучава от актьора Иван Юруков. Вторият също е в производство.

„Добрата новина е, че към двете заглавия има огромен интерес от музеи, планетариуми и училища от цял свят. Имаме над 6000 запитвания от Европа и дори от Хаваи”, обяви още Тодоров и допълни, че със спечелените средства музеят ще има възможност да предлага нови и разнообразни продукти  на посетителите си, както и да модернизира планетариума.

Двугодишният проект има и друг важен акцент – образователния.  Предвижда се провеждането на поредица от безплатни събития в над 10 български града. Това са работилници с водещи астрофизици и педагози, прожекции, интерактивни тематични научни занимания.

„Спечеленият от екипа на Огнян Тодоров проект е пример за културно предприемачество. На практика Природонаучният музей легитимира България като асоцииран член на Европейската космическа агенция”, каза заместник-кметът по култура Пламен Панов и допълни, че РПНМ е един от най-динамично развиващите се и модерни музеи в България.

Кметът Здравко Димитров пък гарантира, че Община Пловдив ще продължи да бъде активен партньор на културните институции под тепетата.

„Отделили сме 3 млн. лв. за музеите в Пловдив. Осигурени са 80 000 лв. за зала „Лотус” и още толкова за нов голям аквариум за акулите”, обяви той.

От музея се похвалиха и с друга придобивка, отново след спечелен проект, но в Министерство на културата. В експозицията вече има астрономически тактилни карти, които ще бъдат достъпни за всички посетители на Планетариума. По този начин хората с частично или напълно нарушено зрение ще получат достъп до науката астрономия чрез тактилен и сензитивен контакт на едни от най-интересните космически обекти – от планети до комети. Космическите тактилни модели представят – действителната форма на Земята, релефа на океанското дъно на Земята, карта на съзвездията на северното полукълбо, лунната повърхност, кометата Чурюмов-Герасименко.