Община Пловдив и Министерство на културата ще представят новите режими за опазване на Тютюневия град до месец, обяви кметът Иван Тотев.

Мерките, които ще бъдат приети в зоната и които ще бъдат заложени в Подробния устройствен план на града, ще решат проблемите там. От общината са категорични, че тогава ще могат да бъдат давани разрешителни за строителство, да бъдат премахнати укрепленията на изгорелите складове и ще започне да се работи по възстановяването им.

В същото време в градския бюджет са заложени над 1 милион лева – средства, които ще бъдат инвестирани в уличната инфраструктура на квартала.

С новите режими в зоната ще се отвори и възможността да бъдат взети решения за това кои улици да бъдат пешеходни или със специален режим на преминаване, дали в района е удачно да има площадни пространства.

Това са неща, които трябва да бъдат свършени в рамките на следващия месец.  И аз още другата седмица ще имам нарочна среща за това с министъра на културата Боил Банов, тъй като заедно поехме ангажимент да покажем съгласуваните от всички институции мерки пред пред собствениците, пред обществеността и пред фондация Пловдив 2019, каза Иван Тотев.

Той бе категоричен, че с ясните правила ще се отпушат инвестиционните процеси в Тютюневия град и той ще се възроди от пепелта като птица Феникс.

Всичко това се случва и благодарение на факта, че Пловдив е Европейска столица на културата, че имаме желание да променим града си, завърши кметът.