Председателят на Общинския съвет Савина Петкова официално връчи отличието "Почетен гражданин на град Пловдив" на пловдивския поет и драматург Петър Анастасов, който беше удостоен с него с решение № 277, взето с протокол № 16 от 14.09.2017 г. 

Тържествената церемония по връчването на престижното звание се състоя в Дом на културата „Борис Христов“, в конферентната зала на втория етаж. Тя бе организирана от Дружество на писателите под тепетата и включваше рецитал по стихове на поета, представени от актьора от пловдивския театър Стефан Попов. Слово за Петър Анастасов, който на 27 октомври навършва 75 години, изнесе доц. д-р Владимир Янев.

"Благодаря ви скъпи приятели. Когато разбрах за това отличие бях като замаян. Пловдив ми е дал много, аз също съм се опитал да му дамкаквото мога. Особено се радвам, че връчването на това звание става тук, в Дома на културата, където за пръв път се игра първата ми пиеса "Обещай ми светло минало", каза развълнуваният Петър Анастасов.

Депутатът Спас Гърневски прочете приветствен адрес до поета от Комисията по култура в Парламента. Също така той обяви, че започва подписка Петър Анастасов да бъде удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - орден "Кирил и Методий" 1-ва степен.