Не спира разкриването на археологията, открита в основите на Бетонния мост. Наред с античните зидове на масивна сграда, както и пещта за строителна керамика, археолозите разкриват и други интересни находки на терен.

Встрани от зидовете, те се натъкват и на друга любопитна находка – древно огнище, в което са открити овъглени кости на малко прасенце. „Вероятно нещо се е случило и е пламнал силен огън, може би пожар, докато прасенцето е било готвено, а обитателите са използвали пръст, за да го потушат. Така то е останало затрупано“, споделят те.

Освен намерените досега гробове, археолозите са открили още един, който тепърва предстои да бъде разкопан, отворен и проучен. По предварителни наблюдения се смята, че и в него тялото е кремирано, но това ще стане ясно на по-късен етап, когато гробът бъде разкопан и каменната плоча - повдигната. В проучването се включи и антрополог, който да проучи погребенията и да може да установи полът и възрастта на погребаните.

Освен двете монети, които са намерени край зидовете, в два от гробовете са открити още две монети, които са силно ерозирали и трябва да бъдат почистени и реставрирани. Позовавайки се на древногръцката митология, те считат, че тези дребни монети са поставяни в гробовете, за да може умрелият да заплати на Харон, лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон в подземното царство на Хадес.

На терен продължават да идват и много доброволци, които отделят от времето си и безвъзмездно се включват в разнообразните дейности по проучването. Преподавателка от пловдивска гимназия е запалила интереса към мястото у свои ученици, които вече са приети да учат Архитектура. „Много е интересно и съвсем различно от досегашните ни занимания“, споделят те пред репортер на TrafficNews, но на терен са и адвокати, инструктори по аеробика, учени от различни специалности, които въпреки високите температури, силното слънце и шума от строжа на Бетонния мост, са на мястото, за да помагат.

Работните хипотези не спират да се развиват и допълват с всяка нова находка и с всеки метър проучено пространство, но процесът е още в началото и тепърва предстои да се финализират версиите.

Адвокати, преподаватели и студенти на разкопките под Бетонния мостРазкрити са основите на масивна сграда от римско време и няколко гроба