20 представления на 12 български и 3 чуждестранни трупи, четири премиери и 1000 изпълнители и театрални екипи ще дадат живот на 19-тата „Сцена на кръстопът”. Откриването е на 10 септември от 19 часа с премиерата на „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов в Дома на културата „Борис Христов”. Представлението е на домакина на „Сцената” – Пловдивският драматичен театър. Трупата под тепетата ще представи и втора премиера – на „Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

С премиери в Пловдив идват и трупите на театър „София” – „Ние сме вечни” от Кирил Буховски, Драматично-куклен театър „Константин Величков” – „Деветият ден” от Венцислав Кулев.

Любопитни за публиката ще бъдат представленията „Свалячи” на Елин Рахнев, „Семеен албум” на Малин Кръстев, „Театър, любов моя” на Валери Петров, „Петокнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, , „Любовна афера” от Филип Блазбанд, „Дакота” от Жорди Галсеран.  Фестивалът ще бъде домакин и на двете най-награждавани представления за миналия сезон – „Каквато ме искаш” от Луиджи Пирандело с режисьор Теди Москов, и „Къщата на гнева” на Лорка с режисьор Диана Добрева.

Три са чуждестранните трупи – на Мюзикхолният театър от Киев ще представи „Мерилин Монро – образ, засенчен от живота”, Държавният театър от Анталия – „Жорж Данден от Молиер, а Парижката театрална компания „Шеневоа” идва със „Списъкът” след успешни изяви на престижния фестивал в Авиньон.

Ще гледаме студентски представления на НАТФИЗ и НБУ, ще има премиери на книгите на Николай Ламбрев-Михайловски и Пенка Калинкова, ще се насладим на концертите на Стефан Вълдобрев и Акапела, казват организаторите на „Сцената”.

След броени дни предстои откриването на 19-тото издание на „Сцена на кръстопът”. Давам си сметка, че това значи вече няколко поколения зрители, привлечени от идеята Пловдив през септември да събира на своите сцени пъстър и интригуващ пъзел от постановки, които предстои да бъдат оценявани по достойнство или вече са получили признание от театралните специалисти и зрителите, обяви селекционерът на фестивала Богдана Костуркова.

Гордост, че община Пловдив е част от 19-годишната история на „Сцената” изради и зам.-кметът Стефан Стоянов.

От самото създаване на фестивала сме горд партньор на едно от най-важните събития в театралния живот. Щастлив съм, че догодина „Сцена на кръстопът” ще се завърне и в дома си – голямата сцена на Драматичния театър, след като стана ясна голямата новина, че започва ремонтът на изгорялата сцена.  Есенният  Международен театрален фестивал  е доказателство в успешността на модела за партньорство между Министерство на културата, Община Пловдив, Драматичния театър и частни партньори, каза Стоянов. Той подчерта, че е щастлив и от все по-обемното международно съдържание на фестивала.

Тазгодишната „Сцена” е с бюджет от 180 хиляди лева – средства от Министерство на културата, Община Пловдив, спонсорите  козметична компания „Роза импекс”, ОББ, „КЦМ 2000”, „Атаро Клима”, „Димитър Маджаров”, „Ондулин”, и приходи от билети.

Цените на билетите ще бъдат от 10 до 25 лв. Някои от спектаклите вече са напълно продадени – двете представления „Семеен албум” и „Къщата на гнева”.

TrafficNews.bg