Пловдивско певческо дружество с концерт по повод 145 години от рождението на Ангел Букорещлиев ще се проведе утре в Етнографския музей. Изявата на хора е съвместна с Етнографския музей, където грижливо се съхраняват лични вещи, архивни материали, снимки, пианото и други предмети,  до които се е докосвал, и с които е работил основателят на дружеството. Те ще бъдат експонирани и представени  на публиката със  съдействието на доц. д-р Ангел Янков-директор на музея и г-жа Лора Христозова, главен уредник, която ще изнесе  сказка за живота и дейността на Ангел Букорещлиев.

Концертът започва в 18:30 ч. на 24 април.  Под диригенството на маестро Цветан Цветков хорът ще изпълни произведения от Ангел Букорещлиев, Парашкев Хаджиев, Емануил Манолов, Добри Христов, Николай Стойков, Александър Морфов, Джей Алтхауз, Цезар Франк.

На рояла – проф. Татеос Санджакян.

Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е създадено през далечната 1895г. в къщата на Никола Попов, където 18 ентусиазирани почитатели на музиката решават да създадат хор от любители музиканти. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев - учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия.За първи негов председател е избран словенецът Антон Безеншек. Хорът не е спирал своето развитие до ден днешен.Преустановявал е своята дейност единствено по време на двете световни войни. 

  

Повече за история на певческото дружество ВИЖТЕ ТУК! 

TrafficNews.bg

 

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg