Между четири филма могат да избират днес киноманите. В 13 часа в комплекс "Лъки" започва "Славеят" - френско китайска детска продукция. След като се премества в града, за да даде шанс на сина си Чонги да следва в университета, възрастният китайски фермер Джиген живее самотен в Пекин вече 20 години. Той решава да предприеме дългото пътуване до родното си село Яншуо, за да изпълни обещанието, което е дал на покойната си съпруга – да върне сред природата славейчето, което е било неговият единствен приятел в големия град. Снаха му Кянън – богата жена, отдадена на кариерата, му предлага да вземе със себе си и внучката си Ренксън, единствено дете, свикнало на живот в лукс. Докато дядото и момиченцето пътуват из китайската провинция – той се връща назад в спомените си, а то открива нов и непознат свят – двамата неусетно се сближават и детето научава важни уроци за обичта и добротата. 15.45 е началото на прожекцията на "Г-н Търнър"- филмът донесъл награда за най-добра мъжка рола на Тимоти Спол на фестивала в Кан.

Майсторът Майк Лий отдавна е омагьосан от картините на Дж. М. У. Търнър – визионерът, променил британската живопис в средата на XIX в. Със своя 12-ти филм, Лий се потапя дълбоко в творческите бездни на Търнър. Постоянният актьор на Лий – Тимоти Спол, е в еднаква степен нежен, забавен и плашещ в постигането на артистичното безсмъртие. Операторът Дик Поуп, заснел почти всички филми на маестрото, постига импресионистични кадри, достойни за четката на великия художник. Като подчертава важни детайли от живота във Викторианска Англия, Лий избягва както да идеализира, така и да омаловажава личността на Търнър, като вместо това представя творец в цялата сложност на вулгарната му и трагикомична хуманност.

"Невидимата жена" е поредният режисьорски опит на Ралф Файнс. той екранизира романа на Клер Томалин. Лентата е с 2 номинации за Британските независими филмови награди – за най-добра актриса на Фелисити Джоунс и поддържаща актриса на Кристин Скот Томас. Има и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми. 

Визуално впечатляващ и драматургично изтънчен, безукорно режисираният втори филм на Ралф Файнс разказва за тайната връзка между Чарлс Дикенс и младата актриса Нели Търнан, започнала в апогея на кариерата му, когато тя е едва 18-годишна, и продължила до смъртта му. Любовната им история е разказана от гледната точка на Нели няколко години след смъртта на писателя. Тя репетира аматьорска постановка върху текст на Дикенс, при работата си върху който навремето за пръв път се среща с него. Дълбокото й познаване на текста извиква тревожни спомени за годините й с писателя, заплашващи да съсипят стабилността на новия й живот. Майсторската работа на Файнс по сценария на Аби Морган  разкрива деликатността на връзката между Нели и Дикенс: моралната дилема за писателя, чийто брак и семеен живот са застрашени, както и безпътицата пред Нели, която е принудена да изживява любовта си тайно. Началото на филма е 18.30 часа.

Последната прожекция е от 20.45. Тя е на "100-годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Режисьорът Феликс Хернгрен разказва как след дълъг живот Алън Карлсон се озовава в старчески дом. Работата е там, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На 110-я си рожден ден той решава да избяга през прозореца на стаята си. Алън ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху най-важните световни събития.

TrafficNews.bg