Младият историк Десислав Христов издига паметник на свято място в най-новото село у нас - Свети Константин над Пещера.  В началото на миналата година курортът стана 5000-ното населено място у нас и привлича туристи с кристално чист въздух, приказна природа с вековни борове и прохлада в летните горещини.

Малцина от посетителите обаче знаят, че тук се е намирал и един от най-големите духовни центрове в региона – манастирът „Св. Константин и Елена”. Край него е минавал стар античен и средновековен път от Пещера за крепостта Цепина. От времето на Първата българска държава е бил построен манастирът, който просъществувал до нахлуването на османските завоеватели. През 1372 г. една османска орда, след като превзела Устина, Кричим и Пещера, се отправила по стария път към Цепина. Минавайки пред манастира, те го ограбили и разрушили, едва няколко монаси се спасили в крепостта. След време населението на Пещера и околните села възстановили манастира, но през 1657 г. при насилственото помохамеданчване на чепинските българи бил разрушен отново. След Освобождението населението се задоволило с направата на малък параклис, който стои и до днес.  

„Няма точни данни колко е бил броят на монасите. Знае се само, че е бил мъжки манастир. Някои казват 40, други – 70 монаси. Имаше и изказвания за 600 монаси, но това е нереално”, разказва пред TrafficNews Христов. Запазени са останки от стената на манастира, край които са откривани стари съдове за съхранение на зърно, както и водопроводни тръби. „Смело мога да твърдя, че това място наистина е било голям духовен център. Грабна ме идеята, че това е свято място. Възрастните си спомнят за него, но младите не го знаят. Искам, който минава да запали една свещичка, да знае какво е имало тук, не само да го свързват с един параклис”, уточнява историкът от Пещера.

Затова решава на мястото на някогашния манастир да издигне паметник. За да реализира идеята си, събира средства изцяло от дарения. Проектът е на Христов, който се шегува, че го направил за половин час в обедната си почивка. Изработката пък поверил на майстор от Пещера. Предвижда се на три езика – руски, български и английски, от трите страни на монумента да бъде описана накратко историята на мястото. От четвъртата ще е отбелязана годината на издигането – 2020 г. Руският език ще е от източната страна, английският – от западната, а българският – отпред. Ще се постави и кръст от ковано желязо. Стойността на проекта е около 8000 лв., от които са необходими още около 1500 лв.

„Много хора се включиха с дарения, някои от тях – по няколко пъти. Искрено съм им благодарен”, казва историкът.

Откриването ще е в края на този месец или началото на следващия. Дотогава паметникът ще бъде изцяло завършен.

Най-новото село у нас – кристално чист въздух и приказна природа на 70 км от ПловдивСвети Константин над Пещера стана 5000-ното населено място в България