В митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави света Златоустова литургия. Това се случи пред десетки вярващи, които присъстваха на службата. 

"Незалязващата светлина на Божията благодат да ви просвети, да стопли чувствата ви и да ви облагодати за здраве, благоденствие, щастие и душевно спасение. Благодатта на родилия се Богомладенец, наш Спасител и Господ Исус Христос да пребъдат със всички сега и вовеки", заяви пред богомолците митрополит Николай.

В същото време на Рождество Христово българският патриарх Неофит отслужи тържествена литургия в храма "Свети Александър Невски", предаде БНР. В патриаршеското си синодално послание той призова да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените:

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, вече две хилядолетия на границата между старата и новата година целият свят и цялото творение смирено притихват пред най-дивната и най-чудна от всички тайни на Божието домостроителство: раждането по плът на Божия Син и наш Спасител - Господ Иисус Христос.

Братя и сестри, в усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец.

И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците, към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство.

TNS.bg