Екипът на Градската художествена галерия ще управлява новата изложбена зала „2019”. Това реши  Общинският съвет преди минути. Решението мина на косъм, след като при първото гласуване едва 24-ма от местния парламент подкрепиха предложението на кмета Иван Тотев. След повторен вот гласовете „за” бяха 26, а 10 се въздържаха.  Така кметът Иван Тотев и Общинският съвет отрязаха искането на Дружеството на пловдивските художници да се завърне в сградата си. 

„Дебатът за галерия „2019” продължава. Следващият управленски екип и Общински съвет по всяко време може да вземе решение да го даде на Дружеството на писателите, на художниците, на астронавтите, или на който иска. Това е административно решение. Ние следваме процедурата, прехвърляме галерията на едно общинско звено без да отменяме дебата, за да се знае кой носи отговорността”, каза в началото кметът Иван Тотев. Той припомни, че всеки кмет има различно убеждение какво трябва да се случва с галерията и кой да влезе там, но наскоро е бил спрян токът на залата заради неплатена сметка, нещо, което не трябва да се случва. 

„Чухте – всеки ще прави ревизия, аз обаче трябва да си свърша работата. След 2-3 седмици като приключа, да съм си свършил работата”, каза още Тотев и заяви, че общинските съветници сами могат да преценят дали да приемат предложението му за прехвърлянето на новата галерия „2019” за управление от Градската художествена галерия. 

След експозето му БСП и ВМРО поискаха точката да се отложи, тъй като в Пловдивски районен съд е внесена искова молба от Дружеството на художниците по казуса с управлението на сградата. Те поискаха директорът на ГХГ Красимир Линков да каже какво ще прави със сградата, своята визия за управлението на галерията да изложи и шефът на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. 

„Издръжката на галерията е скъпа -  над 1000 лева са разходите само за климатиците. Необходими са трима или четирима човека персонал, за да работи нормално. Трябва и мениджър, за да организира събития, защото тази галерия трябва да носи приходи, за да се издържа. Не казвам, че художниците не трябва да имат свой дом. Художникът обаче преди всичко трябва да създава картини или изкуство, мениджърът да  продава и организира събития. Има го в театъра , трябва да го има и в изобразителното изкуство”, каза от трибуната Красимир Линков. 

В своето обръщение към общинските съветници Снежана Фурнаджиева подчерта, че ДПХ 45 години управлява сградата, че самата тя също е част от този процес, а Дружеството има членове, които могат да оценяват и продават картини. 

Имаме всичко необходимо, за да я  управляваме. Имаме изготвен бизнес план за издръжката. Тя по наш разчет ще струва 91 000 лева годишно. Ще продаваме картини, ще събираме членски внос. Ще организираме и ще бъдем домакини на събития”, каза Фурнаджиева. Тя подчерта, че токът на сградата е спрян, защото не е бил платен от ГЕРБ и че лично тя в продължение на година го е плащала. После напомни историята около сградата на Дружеството, че съборената галерия е била построена, за да компенсират ДПХ за отнетата сграда, където днес се помещава радио Пловдив. Подчерта, че заданието за новото сграда е подготвено от художниците, а за стопанисването й е подписан Меморандум. 

Общинският съветник от НФСБ Слави Георгиев подкрепи даването на галерията на Красимир Линков с аргумента, че това е най-логичният и правилен избор за менажирането й и припомни, че преди построяването на новата сграда, старата е била в неугледен вид. 

Същото мнение изрази и адвокат Георги Колев от ЗС „Александър Стамболийски: „Общината е нормален избор за управление на тази сграда, Дружеството е уважавано и не виждам как ще спрат да творят като нямат сграда. А какво да кажем за тези, които не са в Дружеството? Общината е собственик на галерията, тя има функцията на медиатор на споровете между арт общностите. Няма по-логично нещо тя да стопанства и да дава на всички творци да я ползват”. 

Иван Тотев призова да не се дъвче толкова Меморандума, подписан от художниците и общината, защото дори и Общината да управлява галерията, ще им я предоставя безвъзмездно.  Ще има график  как да се ползва. Той припомни, че ДПХ няма право да правят търговска дейности вътре, тъй като по закон не може да отдава площите й на трети лица. 

Кметът бе категоричен, че художниците няма да се справят с издръжката на сградата: „ГХГ трябва да управлява тази галерия , не вярвам, че ще се справите , казвам ви честно. Постоянно искате пари”. Тотев подчерта, че според него съдът няма да уважи исковата молба на ДПХ и съдебно производство няма да има. 

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова подчерта, че няма правно основание да се спре гласуването, защото на този етап Районният съд не е разгледал молбата и не се е произнесъл дали тя е допустима. 

Така се стигна до решението ГХГ да поеме управлението на зала „2019”.