Гениалният режисьор, художник и хореограф Стефано Пода ще постави специално за Opera Open 2019 операта „Орфей и Евридика” от Глук на сцената на Античния театър на 15 юни от 21 ч. Вдъхновен от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, както и от древните езически ритуали като нестинарство, водещият артист ще представи спектакъл, обединяващ заедно класическа музика, античното наследство, тракийската митология, етносите и съвременния пулс на многоликия Пловдив, пише PlovdivTime.bg.

Ролята на Орфей ще бъде изпълнена от звездния контратенор Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове. Характерно за стила на Стефано Пода е визуалната зрелищност на спектаклите.

Контратенорът Антонио Джованини завършва с отличие пиано и пеене в Консерваторията в родния си град Флоренция. Репертоарът му включва редица барокови произведения, получили своята световна премиера в негово изпълнение. През септември 2006 г. дебютира в театър „Ла Скала“, а през 2009 г. в Залцбургския фестивал, Фестивала в Равена и в Опера Гарние Париж в „Demofoonte“ на Николо Йомели под ръководството на Рикардо Мути.

Ексцентричният творец Стефано Пода разкри част от работните си проекти (на снимката) за премиерата на "Орфей и Евридика" на Античния театър на 15 юни. Режисьорът ще преобрази по уникален начин откритата сцена като я превърне в митичното Подземно царство на Хадес. 

За своето вдъхновение Стефано Пода споделя: "Орфей - този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност".

За спектакъла режисьорът търси мъже и жени, на възраст от 18 до 35 години, в добра физическа форма, които да играят „прокълнати човешки души“ в гръцкия Ад. Необходими са добри умения за концентрация / медитация, актьорският опит е плюс, но не е задължителен. Участниците трябва да имат възможност да репетират с режисьора две седмици през юни и да участват в спектаклите на Античния театър на 15 юни и 24 август. На избраните да участват в спектакъла ще бъде заплатено за репетициите и спектаклите.

Желаещите трябва да изпратят свое кратко представяне, снимка в цял ръст и телефон за обратна връзка на: castingoperaplovdiv@gmail.com

Билети за OPERA OPEN 2019 се продават на касата на Операта, на касите на Ивентим (пред Общината, Римски стадион, каса Античен театър), както и онлайн.

Диригент – Йосиф Герджиков

Режисьор, Сценография, Костюми - Стефано Пода

Диригент на хора - Драгомир Йосифов

Концертмайстор – Виеслав Новак

Солисти:

Орфей – Антонио Джованини – гост

Евридика – Мария Радоева – гост

Амур – Светлана Иванова 

Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив