След "Възвишение", филмът "Смутни времена" по епоса на Вера Мутафчиева, ще ни върне в един от най-мрачните периоди на българската история. Филмът е продуциран от от националното сдружение „Хайдути“, създадено преди няколко години в Пловдив. 

Трейлърът на филма бе представен в културен център „Тракарт“ в Пловдив пред десетки гости. "Човешката душа докато не претърпи скръб, труд и теснота не може да се поднови и освети. С тези думи започва рекламният откъс на филма „Смутни времена“. 

Филмът разказва за ужасите, преживени от българите през втората половина на XVIII и началото на XIX в., които народът ни нарича Кърджалийското време. Това е най-страшното от многото страшни времена, преживяни от българите и от всички други жители на османската провинция на Балканите. И в документите от епохата, и в спомените на съвременниците, и в историческите изследвания Кърджалийското време дълго е неясна мъглявина, чиято разрушителна мощ преживяват две човешки генерации. Голямото достойнство на изследването на Вера Мутафчиева е, че то „подрежда хаоса”. „Кърджалийско време” представя в детайли последователния ход на събитията и отговаря на въпросите защо, кога точно и как във втората половина на XVIII в. избухва неудържимата стихия на размирието, на всеобщото зло.Чрез анализа на огромен брой документи, голяма част от които открити от самата нея в Ориенталски отдел на НБ „Кирил и Методий”,

Базиран на романа й „Летопис на смутното време“, филмът цели да напомни, че преди да се възроди, нашият народ е минал през най-лошото – грабежи, заколение, насилване, унижение. Сценарият пресъздава много човешки съдби, на християни и българи, пострадали от набезите. 

Филмът е изцяло финансиран от сдружение „Хайдути“. Мисията на членовете му е да издирват, съхраняват и популяризират българските история, традиции, обичаи, бит, култура и извори на националното ни достойнство и самочувствие, да провеждат културно-просветна дейност в тази насока.

Много от членовете на сдружението играят различни роли във филма, използвайки собствените си носии и оръжия, някои от които имат 200 - годишна история. 

Вижте трейлъра на "Смутни времена":