Днес православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът "Свети Сава" съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните вярвания:

В българските представи, Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава. В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема." и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

"Сава" от старогръцки е „събота" (предвиждащ).

На този ден имен ден празнуват:

Елисавета, Сава, Савина, Събина, Събин, Сабин, Сабина, Съби, Събка, Савчо, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Слава, Славка, Славомир, Светослав, Свитослава, Славчо, Сафка, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава