През последните седмици доста мастило се изля по повод правото на протест, измеренията на протестите, закона и каузата. Слушайки излиянията на людете, посочени за общественици, стигам до извода, че или медиите са направили стабилна коалиция срещу логиката, или (ако тези общественици наистина изразяват мнението на обществото) отдавна сме изкопали дъното на блатото.

Та по въпроса, както го виждам аз: Правова е държавата, в която нещата се случват ПО ЗАКОН. Т.е. на някакво място пише какво може да се прави и как може да се прави. Конкретно протестите, представляващи масово мероприятие, се регулират от Закона за събранията митингите и манифестациите. Ако някой иска да заяви нещо масово, трябва само да заяви намерението си в общината и ако не е предвидил някаква дивотия, няма да му забранят. А ако все пак го направят, той има пълното право да докаже, че е прав в съда и ако успее – да си проведе мероприятието.

Законът, доброто възпитание и етиката изискват организаторът да не злоупотребява с правата си. Аз, например, съм организирал доста прояви: чествания, отбелязвания, протест и т.н. В повечето случаи нареждаме чаени свещи под формата на надпис и ги запалваме. По време на събитието носим пожарогасител/и и вземаме всички мерки, за да не стане инцидент. И абсолютно винаги, след като приключи събитието, си събираме остатъците и почистваме, защото никой не е длъжен да чисти след нас.

Дълбоко вярвам, че замерянето на сградата на Министерския съвет (и на други ведомства) с яйца, домати и т.н. се намира в противоречие със закона. Но дори и да е законно, организаторите трябва да вземат мерки за след събитието. Това означава, след като приключи патакламата, да си донесат стълби, кофи с вода, препарати, да си изкатерят телесата по стълбите и да изчистят резултатите от протеста.

Обратното означава ... знаем какво означава. Знаем и КОИ имат изгода от цялата тази свинщина. А като гледаме как нехаят да почистят след себе си, можем да си представим какво ще се случи на България и на обществото по по-сериозните въпроси, ако тези „КОИ“ и техните послания успеят.

*Адв. Станислав Станев е член на Пловдивската адвокатска колегия