Екран изникна пред фреското на забележителния пловдивски художник Йоан Левиев в Националния дворец на културата. За това сигнализира дъщерята му – журналистката Йоана Левиева-Сойър, пише PlovdivTime.bg. Тя се обърна към приятелите си във фейсбук със специален пост: „Моля всичките си приятели да ми помогнат да поправим веднага това вопиющо безобразие! Не знам да има друг стенопис в НДК, на който по време на българското председателство на ЕС да е монтиран екран!

Фреското на баща ми Йоан Левиев е истински шедьовър, изпълнен в традициите на най-добрите български и световни майстори. Видях снимката току-що тук във фейсбук и имах чувството, че се задушавам! Този екран трябва да бъде свален веднага, а ако има увреждане по произведението, да бъде поправено!”

Паното „Човекът и мирът”  е едно от произведенията на изкуството, които красят пространствата на строения през 1979 г. комплекс. Сградата е завършена за рекордно кратък срок по случай 1300 години България. Своя белег в нея оставят изключителни български творци. Още на фасадата е бронзовата творба „Слънце” на Георги Чапкънов. Във фоайето пък е бронзовата статуя „Възраждане” на Димитър Бойков.

По етажите – в пространствата пред залите, има творби да проф. Димо Заимов, пана от Ангел Станев и Емил Попов, текстилни творби на Марин Върбанов, монументалните творби на Дечко Узунов, Светлин Русев, дърворезбите на Антон Дончев, стенописът на  свързания с града под тепетата Христо Стефанов.

Йоан Левиев е една от емблематичните личности на Пловдив. Той е сред забележителната група пловдивски художници от 60-те години на 20 век заедно с Георги Божилов, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Колю Витковски  и Христо Стефанов.

Групата им оставя внушително по значимостта си културно наследство.И до днес в Пловдив в публичното пространство можем да видим забележителни монументални творби на великите творци. За съжаление част от работите им имат нерадостна съдба – стенописът му, който красеше Дома на културата „Борис Христов” бе унищожен при ремонта.

Подобна е съдбата на творби и на Енчо Пиронков, който също е част от талантливото пловдивско поколение художници. През 1989 г. е унищожен 250 квадратни метра стенопис „Кирил и Методий” при закриването на детския отдел на библиотека „Иван Вазов”.  При ремонт отпреди 30 години е заличено и фреското на Пиронков във фоайето на Руската гимназия. В хотел “Тримонциум” изчезва стенопис “Флейтист и женска фигура” на Пиронков. Същата е съдбата на монументалната творба „Почивка” в хотел „Марица”, която изработва заедно с Георги Божилов-Слона.

Унищожени бяха и стенописите на голямата плеяда художници в кръчма "Пловдив".