Грандиозен спектакъл ще остави без дъх тази вечер пловдивчани. По този повод трите най-големи ансамбли за народни песни и танци у нас - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" пристигат под тепетата и ще се надиграват в зала "Колодрума". Те се събират на една сцена в грандиозен спектакъл, за да представят цялата красота и блясък на българския фолклор. 

В спектакъла ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще представят всички фолклорни области на България. Те ще направят няколко надигравания и за финал ще се съберат заедно за общо изпълнение, съобщи ръководителят на ансамбъл Тракия проф. Даниела Дженева. 

Красотата на фолклора на Пловдив и региона ще бъде представен от ансамбъл „Тракия“, пише PlovdivTime.bg. Творческият облик на трупата е създаден от проф.Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора – доц.Стефан, проф. Николай Стойков, акад. Николай Кауфман, Коста Колев, Живка Клинкова, художничката Нева Тузсузова и редица други изявени творци. В момента художествен ръководител на ансамбъла е проф. Даниела Дженева.

В състава се събират артисти възпитаници на музикалните и хореографски училища от цялата страна. Днес в България във всеки фолклорен ансамбъл, трупа, хор, оркестър има диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти от школата на „Тракия”.

Трупата е изнесла хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света като: Франция, Италия, Белгия, Германия, Израел, Япония, Индия, Мексико, Колумбия, Сирия, Алжир.  Ансамбълът си е създал международно име в световната култура - едно уникално постижение за Пловдив.

Хорът на  “Тракия”, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на втория и третия компакт диск от поредицата “Мистерията на българските гласове” имаше огромен успех при първото представяне на България в зала “Олимпия” в Париж през 1990 г.  и бе номиниран за наградата “Грами” и се нареди на трето място в класацията на “Билборд”. От създаването до сега „Тракия” е отличен с всички държавни отличия и награди.