Голямата испанска оперна певица Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщават световните агенции. Тя е издъхналa в болница в Барселона, където бе хоспитализирана през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми. Кабайе получи сърдечен удар през 2012 г. и оттогава имаше проблеми с възстановяването.

Звездната слава на Кабайе изгрява през 1965 г. с ролята на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта "Метрополитън", в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Алфредо Краус.

В репертоара ѝ са повече от 125 оперни партии. Печелила е няколко награди "Грами", включително и за най-добро вокално соло през 1969 г. През 1988 г. тя издаде съвместен албум Barcelona с вокалиста на група "Куин" Фреди Меркюри.

Популярната песен "Барселона", която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на "Куин" първоначално е записана през 1987 г. През 1992-ра след трагичната кончина на Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на Лятната олимпиада в каталунската столица, припомня vesti.bg.