Вълнуващо изпълнение, велик триумф. Така отразиха дебюта на Соня Йончева в „Тоска” в Метрополитън опера американските медии. В свой репортаж Венити Феър отбеляза, че спектакълът е бил не просто премиера, но и триумф на музиката. Като велико определи изпълнението и HuffPost.

С „Тоска“ Соня Йончева ще постави рекорд в историята на Мет, написа и OperaWire. Талантливата пловдивчанка посвети изпълнението си на 31 декември на своя баща Петко Йончев, съобщи PlovdivTime.

Той не спря да вярва в нас до последния си дъх. Обичаме те, написа развълнувана Соня.

Почитателите на класическото изкуство също не останаха безразлични към изпълнението. „Отидох, гледах невероятния дебют на Соня и Виторио. Беше вълнуващо. Прекрасни” – това бяха само част от адмирациите на ценителите.  Онези от тях, които нямаха привилегията да гледат изпълнението й на 31 декември, ще имат шанс да го сторят с инициативата „МЕТ opera представя: „Тоска”.

С този спектакъл един от най-известните музикални театри в света ще спази традицията да представя най-мащабните си продукции в киносалони по цял свят. В на 27 януари любители на класическото изкуство ще се насладят на таланта на Соня Йончева.  Любопитното е, че това е третото заглавие през този сезон, с което пловдивчанката ще влезе на живо в киносалоните. Това се случва за първи път в историята на програмата на Метрополитън опера.

В България „МЕТ opera представя…” ще се случи в Синема Сити.

Успехът на „Тоска” и добрата оценка на публиката имат двойна цена, защото продукцията претърпя поредица удари. Първо Кристине Ополайс се отказа от главната роля и даде шанс на Соня Йончева да получи трети ангажимент за сезона в Мет  - нещо изключително рядко, което се полага само на най-големите звезди на оперната сцена. После от продукцията се отказа и съпругът на Ополайс - диригентът Андрис Нелсонс.

Тенорът Йонас Кауфман също отмени участието си, така се създаде възможност дебют като Каварадоси в МЕТ да направи Виторио Григоло. В началото на декември ръководството на музикалната институция отстрани легендарния Джеймс Ливайн, който трябваше да дирижира на премиерата на 31 декември, заради обвинения в сексуално посегателство. На пулта застана музикалният директор на операта в Далас Емануел Вилаум. Той ще дирижира „Тоска” и в голяма част от завъртанията на спектакъла през януари, когато Соня ще пее в МЕТ. 

"Никога не съм бил в такава ситуация през цялата си кариера", призна пред Ню Йорк Таймс Дейвид Маквикар, директор на продукцията.  Пред световната медия, която посвети голям материал за „Тоска” два дни преди премиерата, Маквикар дори призна, че си е мислел и той да се оттегли от проекта, но в навечерието на събитието е бил щастлив, че е останал.