Пловдив е в плен на участниците в Международния фолклорен фестивал от днес. Атрактивното събитие, в което ще си дадат среща фолклорни състави от Испания, Индия, Грузия, Мали, Сърбия и България, започва с шествие от 17.30 часа от дом "Левски" до пл. "Стефан Стамболов". Там танцьори и изпълнители ще изнесат кратък концерт от 18 ч. Официалното откриване е вечерта от 20 часа на Античния театър. Програмата на участниците всеки ден ще правят такива дефилета и концерти със същия начален час. Фестивалът продължава до 2 август, пише PlovdivTime.bg.

В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, акцентът съвсем умишлено е поставен на българското представяне, затова и ще има силно, атрактивно българско участие - Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ Велинград и Ансамбъл „Тракия“, които ще имат самостоятелен концерт под надслов „Среща на поколенията“, по повод 45 годишнина от създаването ансамбъла – една от културните емблеми на града под тепетата.

Тържественото откриване на XXV Международен фолклорен фестивал на 29 юли на Античен театър е с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Грузия, Сърбия, Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен и Ансамбъл „Тракия“ Пловдив.

Ето кои са участниците в тазгодишното издание на традиционния форум:

Фолклорен ансамбъл от град Пирот, Сърбия: 

Артистичен директор: Боривое Стоянович 

Фолклорният ансамбъл на Пирот е основан през 1886 г. Днес групата е част от Центъра за култура на Пирот, където нейните 450 членове са организирани в 5 групи. Всички те имат собствен фолклорен оркестър и солисти. Ансамбълът обединява 40 артисти, изпълняващи около 40 хореографии от различни региони в цяла Сърбия и съседните държави. 

Фолклорната група се радва на голяма популярност както в Сърбия, така и извън страната. Ансамбълът на Пирот е участвал във всички местни фестивали, като е гастролирал и в повечето европейски страни. 

Ансамбъл „Корените на Испания“, Испания: 

Директор: Анхел Мартинес Кесада 

Ансамбълът „Корените на Испания“ е създаден през 70-те години на миналия век под ръководството на неговия основател и хореограф Анхел Мартинес Кесада. Групата е известна с разнообразните си интерпретации на автентичен фолклор, както и със сериозната си дискография. Майсторските изпълнения на традиционни танци от региона са част от причините „Корените на Испания“ да бъдат признати за една от най-добрите групи в Сарагоса. 

Ансамбълът „Корените на Испания“ е участник в многобройни фестивали по целия свят - Канада, САЩ, Гърция, Великобритания, Португалия, Швейцария, Германия, Австрия, Люксембург, Турция и Китай. 

Фолклорна група „Тракт-Мали“, Мали: 

Артистичен директор: Жакоб Дуньон 

Основана през февруари 1991 г., ТРАКТ-МАЛИ е фолклорна група, съставена от 10 певци, танцьори и полиглоти, които говорят редките езици - догон, пеул и бамбара. Артистите са членове на мрежата FOMADDH (Малийски форум за демокрация и човешки права), базирана в Бамако, столицата на Мали. ТРАКТ-МАЛИ изпълнява както традиционни, така и съвременнитанци. Групата участва традиционно във фестивалите в Бамако и Буркина Фасо, атрадиционните им танци с маски на Догони са изключително атрактивни. 

Фолклорната група си сътрудничи с неправителствени организации от различни страни и гастролира успешно във Франция, Алжир, Того, Буркина Фасо, Кот д'Ивоар и др. 

„Три жени, три култури. Една история. Една сцена”, Холандия:

„Докато тя пее“ с второ издание в България е съвместен музикален проект на фондация ПЛОВДИВ 2019 и ЛЕУВАРДЕН Европейска столица на културата, Холандия 2018. Това културно пътешествие обединява артисти, чиито корени са свързани с идишката, българската и ромската общности. Участниците в проекта са професионални музиканти – холандската изпълнителка Лусет ван дер Берг, която  е един от водещите гласове на новото поколение идишки певци; Мария Пашева представител на българската култура, която ще се включи с изпълнението на странджански и тракийски народни песни, Гинка Цер – певицата, която изпълнява чудесно както ромски песни, така и българска народна музика,Мирослав Турийски, Кристиан Желев и част от оркестър „Брестовица“.

#ЗАЕДНО те ще създадат общ концерт, който ще се случи за първи път специално за публиката на Международния фолклорен фестивал Пловдив на 1 август от 19:00 ч. на площад „Стефан Стамболов “. 

Представителен фолклорен ансамбъл на Културния център в щата Пенджаб, Индия: 

Директор: д-р Давиндер Сингх Чина 

Пенджабският представителен фолклорен ансамбъл се ръководи от режисьора д-р Давиндер Сингх Чина. Индийските артисти представят най-колоритните и екзотични танци от щата Пенджаб, Северна Индия. Нейният репертоар включва автентичния народен танц "Бхангра", танцът "Гидха", "Малвай-Гидха", "Болиян", въздействаща пенджабска музикаи много други атрактивни композиции. 

От 2001 г. уникалният индийски фолклорен ансамбъл е участвал 125 пъти в най-известните световни фестивали на Европа, Австралия, Доха – Катар и Южна Корея. 

Ансамбъл за български народни песни и танци „Родолюбие”, Молдова: 

Директор: Нина Автутова 

Ансамбълът за български народни песни и танци «Родолюбие» е създаден през 1986 г. със заповед  на Министерството  на културата на Молдова. Запазването на българските ценности, бит и култура в Бесарабия се дължи именно на поддържането и развитието на автентичния фолклор. Ансамбълът за български  народни  песни и танци «Родолюбие», град Тараклия е културната  визитна  картичка  на бесарабските  българи, уникална и единствена по своя род институция извън  пределите на България. 

За своето тридесетгодишно  съществуване,  ансамбълът си е извоювал  достойно  място в културния  живот не само на Молдова, но също и в  България, Украйна, Франция, Италия, Германия, както и в редица други държави, където  има българска  диаспора. 

Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик”, България: 

Главен художествен ръководител: Атанас Чолаков

Ансамбълът за народн ипесни и танци “Пазарджик” е създаден през 1962 г. От Александъ рНачев. Той е истинско средище з асъхраняване и популяризиране на танцовата, музикална и песенна традиция от пазарджишкия край. През 1982 г. Атанас Чолаков става главен художествен ръководител и диригент на хора. Богатият репертоар на ансамбъл “Пазарджик” представя фолклорното богатство на Тракия, но музикантите изпълняват с успех обработки и на автентични образци от всички области на България. Творческия тпът на ансамбъла е белязан и с активна звукозаписна дейност. 

Ансамбъл „Пазарджик“ е познат в различни точки на Европа. С огромен успех музикантите са гастролирали многократно в Русия, Германия, Франция, Полша и страните от Балканския регион. 

Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”, Плевен, България: 

Директор: Мариян Туджаров 

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден през 1959 година в Плевен. Той представя най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина по един вълнуващ, новаторски и високопрофесионален начин. Спектаклите на Северняшкия ансамбъл обединяват усилията на оркестър и танцьори, създавайки хореографски картини подчинени на въздействаща драматургична идея. От  Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата,  на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура. 

Съставът прославя българския фолклор у нас и по света и гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македонияи  многодруги. 

Фолклорен ансамбъл „Тракия”, Пловдив, България: 

Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева 

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив е създаден през 1974 г. Творческият му облик е създаден от проф. Кирил Дженев, но се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. 

Вече 45 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. 

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и в повече от 60 страни по света. Ансамбъл „Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално Българско постижение за световната сценична култура. 

Фолклорен танцов състав „Дилянка”, Пловдив, България: 

Ръководител: Мария Кьосева 

Фолклорният танцов ансамбъл"Дилянка" е създаден през 1992 г. В Пловдив. През 2017 г., художественият ръководител и хореограф на състава Мария Кьосева отбеляза 40 години творческа дейност. В ансамбъла танцуват момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителн ашкола, средна група и младежка формация. В репертоара на "Дилянка"са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика н атанците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 25 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив. 

Фолклорният състав „Дилянка“ многократно е бил лауреат н анаши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите, включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания, където многократно с анаграждавани с фестивални отличия.