Руми Иванова е блестящият музикален педагог, който стои зад успехите на редица изгряващи на музикалната сцена звезди – 4 Magic, Лидия Ганева, Даниела Пирянкова, Мирослава Тодорова и други. През ръцете на създателката на пловдивския Арт Войс Център са минали десетки деца, които тя умело е шлифовала и е превърнала в забележителни изпълнители със собствен стил и присъствие.

За усилията и скритата страна на изграждането на младите таланти с Руми Иванова разговарят Мария Луцова и Руслан Йорданов

- Руми, талантите на Арт Войс Център завладяха и шоуто X Factor. 4 Magic спечелиха безапелационно надпреварата, Мирослава Тодорова също направи страхотно впечатление с вокалните си качества. Какво се крие зад магията на твоята школа?

- Наистина стана като магия. Винаги когато работя с деца, искам те да бъдат заедно, да бъдат едно. Защото съм се нагледала по конкурсите на отношения на злоба и завист между самите деца, а и между родителите. За мен това е абсолютно неприемливо. Как така? Това са малки деца, това са нашите деца.

Винаги казвам на моите възпитаници: „Бъдете заедно. Подкрепяйте се. Обичайте се”. Колкото и нескромно да звучи, аз съм причината да има такава общност като Арт Войс Център в Пловдив. Винаги съм се старала всички да бъдат заедно. Който и да има нужда от подкрепа, да му я дават.

- В Арт Войс Център изгряха редица таланти през последните години…

По-миналата година Лидия Ганева спечели детската надпревара и представи България в "Детската Евровизия". Миналата година се вълнувахме с Даниела Пирянкова, която участва в три телевизионни предавания. Тази година подкрепяхме 4 Magic и Мирослава Тодорова в X Factor. Всяка година се намира от какво да се вълнува нашата общност и кого да подкрепя. В Арт Войс Център сме много сплотени - пускаш съобщение във Фейсбук и всички веднага се задействат.

Всички деца от Арт Войс Център присъстваха на концертите на X Factor. След това ги вкарвах зад сцената да се снимат със звездите. Децата бяха винаги до нашите момичета. Това е преживяване  няма как да не запали децата. Родителите им също бяха там с плакати.

По време на цялото предаване ти работеше с 4 Magic. Имаше ли момент, в който виждаше, че момичетата губят кураж?

- Имаше трудни моменти. Първите им три участия бяха с подготвени наши песни - на кастинга, Шестте стола и Къщата на съдиите. За тях бяха суперспокойни, тези песни бяха направени и работени. След това започнаха лайфовете, като по време на концертите на живо някои от избраните песни не бяха подходящи за тях. Още първата песен на Bee Gees е от 1976 г. - тези деца не я бяха чували никога.

Разликата беше голяма, защото те бяха вдигнали очакванията с първоначалното си представяне и всички очакваха всеки път да удряме тавана и да сме „Уау!”. Ако изобщо е имало някакъв спад, това бяха първият и вторият концерт, който пък беше с много танци на песента на Лейди Гага. Това беше голям стрес за момичетата. Това е много трудно - три минути, в които ти пееш, слушаш четиригласа, около теб танцува балет и те не знаеха коя къде е.

Вече две години и половина работя с момичетата. Знам коя от тях какво може, как могат да се спяват. Трудно беше, но беше много интересно, и те горяха в тази работата. Когато имаш желание и знаеш как да го направиш, нещата се случват. Много им хареса и на тях, и на мен.

Каквото и да си говорим, Х Factor е една огромна сцена с огромен екип зад нея. Нещо, което го няма никъде в България. Недоумявам как хората могат да говорят лошо за тези формати. Къде иначе да се изявят тези деца? Какво повече да направят? Ние сме обиколили България и сме спечелили всички възможни конкурси, които могат да се спечелят. Оттук нататък трябва да се върви нагоре. Затова Х Factor е огромна и невероятна сцена.

- Ти си първият музикален педагог, на който шоуто отдава специална почит.

- На кастинга ме извикаха на сцената да им дам тон, но бях напълно убедена, че ще го изрежат този момент от предаването и няма да ме покажат. Защото това вече веднъж съм го преживяла. На кастинга за Евровизия при Слави той също ме извика и беше много мил и хубаво говори, но след това този епизод го изрязоха и никъде не се спомена.

Бях убедена, че и в Х Factor също ще го изрежат ,защото форматът е такъв. Форматът е все едно идват отникъде и стават големи звезди. Затова съм благодарна на Саня, защото го приемам като признание не само за мен, но и за многото колеги, които се трудят. Защото тези деца на кастинга ние всички ги познаваме. Виждали сме ги на различни конкурси в страната.

- Как реши да се захванеш с музикална педагогика и впоследствие да създадеш Арт Войс Център?

Завършила съм тази специалност и работих дълги години като преподавател по пиано и музика в средно училище „Цар Симеон Велики”. Винаги съм искала да работя с вокална глупа, със състав, а не само със солисти. В училището направихме с колежката една вокална групичка и имах много голяма подкрепа от директора.

Полека-лека почнах да виждам, че има деца, които могат да се справят и сами. Създаде се едно ядро и постепенно започнаха да идват родители, които искаха да записват децата си при мен. Преди пет години видях, че вече няма как да съчетавам двете неща,  напуснах училището и започнах да работя сама. Нещата се развиват покрай тази сплотена групичка - детето идва, защото някой от общността го е довел и го е препоръчал.

Минавали са и деца, които не са толкова талантливи, но те си отпадат по естествен път. Виждат, че другите са по-добри от тях и те не се справят. Аз на никое детенце не мога да си позволя да кажа: „Ти не ставаш”. Никога не съм го правила.

- По-трудно ли се работи с момчетата?

- Момчетата са много малко в цялата школа. От 50 човека имаме пет-шест момчета. Единият е 16-годишният Петър Бечев, който пее прекрасно.

- Как създадохте четворката 4 Magic?

- Момичетата дойдоха сами при мен - всяка по различно време, като солистки. По това време ние бяхме вече задружна общност, макар и не толкова велика и голяма. Понеже много обичам многогласното пеене и им казах: „Защо да не ви събера като група”. Полека-лека станаха нещата. По едно време бяха квинтет, после трио и накрая се стигна до 4 Magic.

На конкурсите в чужбина ходехме като трио, защото все някоя от тях не можеше да дойде. Трудно е, защото всички разходи се заплащат от родителите. Младите изпълнители имат нужда да натрупат опит. Сега вече съм леко скептична към тези състезания в чужбина, по които ходят децата, защото това е по-скоро е бизнес. С момичетата сме обиколили Испания, Румъния, Германия, Босна, Чехия, Латвия, Русия. Елия Тодорова пя в Холивуд и после на Световната олимпиада в Лос Анджелис.

- Как се отнасяха в шоуто към пловдивската група?

- Екипът на X Factor подходи към нас добронамерено и с голямо уважение. Те много харесват Пловдив. Казват, че всяка събота и неделя са в Капана. Пловдив е синоним на култура и аристократизъм.

Ние им доведохме готови изпълнителни на най-високо ниво - 4 Magic. Мирослава пък е уникална - тя е необработен диамант. При нея нямам кой знае каква намеса  - тя си дойде с този стил, с това желание да пее, с този вкус за музика. Браво на мен, че не се опитвах да я променям.

- Мечтала ли си някога да бъдеш на сцената?

- Не, никога не съм искала да се изявявам. Имам представа какви са ми гласовите възможности. Навремето съм пяла в камерния хор на Академията. След това направихме квартет заедно Радиана, Констанца и Ева. Бяхме нещо като 4 Magic. Пяхме фолклор, църковна музика в продължение на две-три години. От тогава ми остана тази мечта - да се пее многоглас от малко изпълнители. Нявсякъде по света акапелното пеене много се цени.

- Какъв е индивидуалният ти подход към всяко дете?

- Нагледала съм се на колеги, които правят децата си по калъп. Като видиш едно дете и си казваш: „Това е на тази колежка от еди къде си”. Най-ценното е да видиш на едно дете какво му отива, какво му харесва, с какво може да се справи. Слушам повече децата, не им казвам какво да правят.

При нас подборът на песни е - те ги предлагат, а аз ги добрявам. Много рядко си позволявам да им кажа: „Трябва да изпееш тази песен, защото тя ще те развие по този начин”. Винаги песента трябва да им харесва, защото просто иначе не става.

- Вярно ли е, че Арт Войс Център скоро ще има нова репетиционна зала?

- Да, след година и половина благодарение на Амелия Гешева, докато беше зам.-кмет, ни дадоха помещение. Кандидатствах пред общината за  място, в което да репетираме. От момента на създаването на школата сме в едно избено помещение от 15 кв. м на читалище „Христо Г. Данов”.

В двете съседни стаи репетират рок групи, можете да си представите какъв шум е. Слава Богу, че работя през деня, но вечер към 18,30 часа като дойдат рокаджиите настава някакъв ад. Общинският съвет гласува решение да ни предостави помещението.

Разговарях с кмета Иван Тотеви и зам.-кмета по културата Александър Държиков. Много е хубаво новото място. Има възможност за малка зала за концерти. Има възможност и за кабинети, защото тези деца трябва да учат солфеж и пиано. Това е задължително за тях, но досега нямаше къде.

- Докъде се простират мечтите ти?

Искам да направя един истински музикален център. Като влезе едно дете, да му се даде възможност наистина да се развие музикално. Имаме нужда от актьори, които да ги научат на сценично поведение. Това много ни куца - аз мога да ги науча да пеят, опитвам се да им помагам, но на сценично поведение и танци не мога да ги науча.

Мисля, че Арт Войс Център може да стане най-добрата школа в Пловдив и България. Искам като взема едно дете да го направя готов изпълнител. Повярвайте ми, има много талантливи деца в България. Има и други като Мирослава Тодорова, имаме и малките 4 Magic.

- Какво си пожелаваш през 2018 г.?

Пожелавам си през новата година първо,да съм здрава и второ, в професионален план - мечтата ми за центъра да се осъществи и все повече деца да идват да се обучават. Аз ги възпитавам на вкус към музиката и на желание и възможност да се представят пред публиката.

Нямам представа колко от тях ще станат музиканти, може би един-двама. Но това да излизат пред хора, да казват какво искат, да се представят възможно най-добре е безценно умение. Нашите деца са безкрайно талантливи и трябва да им дам това самочувствие.

- Как се отразяват на децата съвместните концерти с Биг Бенд Пловдив?

Завиждат ни за много неща, но най-много затова, че децата работят с големите музиканти от Биг Бенд Пловдив. Много съм им благодарна. Две години подред правихме коледни концерти. Тази година покрай музикалното шоу нямаше как, но догодина ще сменим тотално репертоара и ще направим концерт.

Непрекъснато имаме изяви с Биг Бенда. Те са страшно мили хора и дават възможност на децата да се изявяват с тях. Това е нещо безценно и особено малките деца, които идват наготово, не знам дали си дават сметка какво богатство е.