Фолклористът проф. д-р Тодор Киров бе отличен от екипа на кмета на Лос Анджелис Ерик Гарсети за приноса му към изкуството и превръщането на града в „по-добро място за живот, работа и творчество”.  Кметството на американския мегаполис удостои декана на факултета по Музикален фолклор и хореография на АМТИИ за две събития - проведения през есента майсторски клас  по презентация и интерпретация на българския музикален фолклор и осъществения от преподавателя голям концерт с българска музика.

Проф. Киров организира подобни събития всяка година заедно със сина си д-р Милен Киров  - популярен зад океана пианист, продуцент и композитор, автор на саундтраци на големи продукции, сред които и филм за живота на Уди Алън.

В майсторския си клас  проф. Тодор Киров преподава български народни инструменти и музициране в неравноделни ритми, а концертът, в който той солира, демонстрира богатството и уникалността на музикалния ни фолклор.

Събитията, проведени в Herb Alpert Music Center в Лос Анджелис ежегодно се посещават от многобройна българска публика и американци, които са впечатлени от музиката ни и сами изучават български народни инструменти. Тази година концертът българска музика бе подкрепен на сцената от музиканти като Лоурен Баба - цигулка, Андрю Конрад - кларинет, Майкъл Мъл - алт саксофон и Ранди Глос - ударни, съобщават от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.