Професионални танцьори и хореографи от Франция ще раздвижат обичайната градска среда в Пловдив през май и юни следващата година. Събитията ще се случват  в рамките на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и представляват необичаен спектакъл, комбиниращ въздушен балет по фасади на сгради от кварталите и танцьори по балконите.

Предварителната работа на организаторите от пътуващата френска артистична компания ACTE стартира още тази есен с проучване и избор на жилищни сгради в кварталите, също и дискусия и въвличане в спектакъла на местни жители като непрофесионални  “съучастници” в събитията. През 2019 г. след триседмично обучение и репетиции те ще станат част от представлението. Очаква се повече от 40 семейства да отворят вратите на домовете си, за да приемат танцуващите артисти.

Целта на проекта наречен „Място на съществуване“ /"LIEU d’ÊTRE"/  е да създаде необикновена атмосфера, вдъхновена от обичайната среда в града. За определено време, професионални танцьори съвместно с граждани ще създадат заедно необикновен спектакъл в колективен артистичен акт. Той е разиграван повече от 30 пъти в различни градове във Франция и за пръв път ще се състои извън страната, именно в Пловдив.

Тази седмица от френската организация са подготвили няколко събития, с които канят пловдивчани да се запознаят с проекта. 

На 8 октомври, понеделник, 18:30 ч. компанията представя своя проект и филма "Фамилистер в Гиз" в Тракийско дружество «Войвода Руси Славов»,  квартал Кючук Париж с участието на групите по танци. „Фамилистер“ е името на сградата, в която се е играл спектакълът. Тя е с интересна история и архитектура, построена в средата на 19 век за жилище на работниците от предприятие намиращо се в непосредствена близост. Филмът представя артистичния експеримент, който компанията провежда на това необичайно място, през 2013, съобразявайки се с неговата история и предназначението ѝ в наши дни, когато част от нея продължава да функционира като жилищна сграда. Документалният филм е реализиран във Франция с проекта "LIEU d’ÊTRE". В него са отразени промените, които настъпват в жилищния комплекс в град Гиз след поредица от артистични прояви в районите му, участието на местните хора и споделените изживявания.

Следващо представяне на проекта и филма ще се състои на 11 октомври, четвъртък, 18:30 ч. в  #СКЛАД – новото място за култура и изкуство в Тютюневия град на Пловдив.

Специално за любителите на танца френската хореографка и основател на компанията Аник Шарло ще споделя опита си в майсторски класове, целящи задълбочаване на практиката в съвременния танц. Работилниците са предназначени за професионалисти  и непрофесионалисти, и ще се провеждат на 9 и 10 октомври от 17.00 до 20.00 ч. в хореографските зали на AMТИИ-Пловдив, улица "Тодор Александров" 94, в партньорство с танцови студия Дуенде и Пантарей.