Plovdiv Jazz Summer започна в  Марково с прекрасен дебютен концерт на младата и талантлива джаз певица Мария Вандева. В събота, в двора на артистичния директор на фестивала Мирослава Кацарова гостува младият бразилец Уил Сант, когото мнозина вече наричат новото лице на боса нова !

„ Нереално красив, мечтателен, съноподобен концерт на Will Santt! Приказно продължение на концерта му, където пяхме с него и със спътницата му Сабрина като в автентичните години на боса нова епохата, когато Жобим, Винисиус де Мораес и всички велики музиканти-бохеми са се събирали в апартаментите покрай Копакабана в Рио де Жанейро, за да пеят и свирят заедно“ написа след концерта, певицата.

Концертът на Уил Сант беше истински подарък за меломаните, които в продължение на два часа слушаха изключителния глас на музиканта. Единствено цикадите в топлата юлска нощ се осмелиха да нарушат тишината, която бразилецът пренареждаше с китарата си.

Уил Сант е еманация на носталгията по бохемския дух на живота в Рио през 60-те, на романтиката на боса нова, на лекотата, без която не можем, казва Мирослава Кацарова.

Фестивалът продължава с три концерта в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив и един грандиозен безплатен концерт през август в село Марково.

Във вечерите на 08 и 09 август ни очакват три концерта на Авишай Коен трио, бандата на каталунския саксофонист Арнау Гарофе – Frantik Zen и Белослава с JP3 и Младен Димитров (Mr. Moon). На 24 август пък Орлин Павлов, заедно с JP3, ще има концерт в село Марково.

Голямата новина на Plovdiv Jazz Summer безспорно е гостуването на световноизвестния контрабасист, певец и композитор Авишай Коен и неговото трио на 08 август на сцената на Лятно кино „Орфей“ в Пловдив. Те ще представят техният най-нов албум “Brightlight”.

Авишай Коен има репутацията на един от най-великите басисти в света през последните две десетилетия. Композициите му отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз. Още на 9-годишна възраст той започва да свири на пиано, на 14 години заминава временно за САЩ със семейството си, където започва да свири на бас китара. Авишай Коен завършва Музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 години се мести да живее в Ню Йорк. Учи в университета The New School с музиканти като Брад Мелдау и скоро започва да свири заедно с панамския пианист Данило Перез. През 1997 г. става член на Chick Corea’s New Trio и за близо 6 години се превръща в неразделна част от музиката на Чик Кърия. През 2003 г. той започва своята забележителна солова кариера, която се развива сериозно и до днес.

Преди концерта на Авишай Коен трио отново на сцената на Лятно кино „Орфей“ и отново на 08 август ни очаква още един вълнуващ концерт – този на групата на Арнау Гарофе Frantik Zen. В нея участват Александър Логозаров (електрическа китара), Васил Вутев (барабани), Радослав Славчев-Ривърмен (бас) и Стив Хамилтън (клавишни). Арнау Гарофе живее почти десетилетие в България, член е на Биг бенда на БНР, на „Йо-Йо Бенд“ на Христо Йоцов и Михаил Йосифов и на Ritmos Negros. Учил е джаз в Барселона и Ротердам. Композициите от новия албум на групата съчетават силен груув фундамент и комплексни, експресивни мелодии, повлияни от виртуозността на съвременните саксофонисти. Музиката ѝ е ефектна смесица от фънк, джаз, R&B и поп.

Вечерта на 08 август започва от 20:00 ч., а билетът важи и за двата концерта.

Plovdiv Jazz Summer ще бъде спирка от турнето на Белослава с JP3 и Младен Димитров (Mr. Moon). На 09 август отново в Лятно кино „Орфей“, но този път от 21:00 ч. публиката ще чуе новия проект на певицата Welcome to 74th street. В него ще бъдат включени едни от най-любимите и познати песни на Белослава, но и най-новия ѝ сингъл „Душата ми“. За първи път ще чуем световни класики, изпълнени от нея. Концертът е посветен на 25-годишнината, откакто Белослава е на сцената и от творческо ѝ партньорство с пианиста Живко Петров. Заедно с тях на сцената ще бъдат още Димитър Семов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Младен Димитров (програминг и перкусии).

С участието на JP3, но този път с Орлин Павлов, ще завърши третото лятно издание на Plovdiv Jazz Fest. Вече традиционно края на летния фестивал е с безплатен концерт, който събира стотици хора в село Марково. На 24 август от 21:00 ч. на централния площад на селото ще бъде концертът на певеца Орлин Павлов, заедно с Живко Петров (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Димитър Семов (барабани).

Ето и лятната програма на фестивала:

8 август 2024

20:00 ч. Концерт на Арнау Гарофе квартет (Испания/България)

21:15 ч. Концерт на Авишай Коен трио (Израел/САЩ)

Лятно кино „Орфей“, Пловдив

 

9 август 2024

21:00 ч. Концерт на Белослава и JP3 (България)

Лятно кино „Орфей“, Пловдив

 

24 август 2024

21:00 ч. Концерт на Орлин Павлов и JP3 (България)

Централен площад, село Марково

Вход свободен

Тази година Plovdiv Jazz Fest отбелязва и своята десета годишнина. Освен с поредица от концерти през лятото, есенното издание на фестивала ни очаква в от 01 до 03 ноември с шест изключителни концерта в основната програма. Сред гостите ще бъдат световноизвестният тромпетист, певец, композитор и фотограф – Тил Брьонер, джаз триото на легендарния американски саксофонист Джо Ловано и бандата на великия американския джаз китарист Майк Стърн, четирикратният носител на „Грами“ и създател на Snarky Puppy – басистът Майкъл Лийг, заедно с друг член на групата – пианистът, кийбордист, композитор и мултиинструменталист Бил Лорънс и международната съвременна джаз група Half Easy Trio с участието на украинската певица Тамара Лукашева. Началото ще постави джаз певицата Мирослава Кацарова, заедно с нейния джаз квартет и струнен квартет Perfect. Именно Мирослава Кацарова открива десетото празнично издание на фестивала и като негов артистичен директор през изминалите десет години.

Билети за всички концерти през лятото и есента са в продажба в мрежата на Eventim. Билетът за всяка вечер, която включва два концерта, е един и за двата концерта.