Перфектно владеене на светлината, което превръща фотографиите му в невероятна пластика. Така видяха фотографиите на култовия Роджър Балън посетителите на изложбата му в Градската художествена галерия на Главната. Ретроспективната експозиция със 122 творби на американския майстор на обектива предизвикаха огромен интерес, а аудиторията бе от наложени имена във фотографията, през ценители до млади хора, които в момента се обучават в тънкостите на занаята. 

 „С характерната си естетика и провокативност  артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем”, сподели с публиката на откриването кураторът Данислава Делчева. Пловдивчанката прие огромното предизвикателство да експонира и представи в България творчеството на Балън. А той е едно от имената, чиито работи красят музеи от ранга на МОМА, Тейт, Виктория и Албърт, Пушкинския музей, Центъра Помпиду. 

Виртуозното умение на твореца да използва черно-бялата фотография, снимана с аналогова техника, за да я изведе до знак и символ, е забележително. Това може да види всеки, който до 5 декември ще посети Градската художествена галерия. 

Ето как видя събитието нашият фоторепортер Георги Василев: