Новата галерия „Капана“ откриват в Пловдив днес. Тя се намира на улица „Райко Даскалов“ номер 29 и отваря врати за началното си събитие. Първата изложба в новата галерия ще бъде открита официално на 15 юли, понеделник, в 18.00  часа, с голяма представителна експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ с куратор Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия – Пловдив.

Той е извършил селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на община Пловдив. Картините са подготвени за изложбата от екип на Градската галерия.

Представителната изложба ще може да се види до 4 август, като входът е свободен.

Галерията ще се шири на два етажа, а централният вход ще остане отстрана на Главната улица. Партерното ниво ще разполага с фоайе, рецепция гардероб, изложбено пространство, охранителен център, депо са складиране и подготовка на произведения на изкуството, санитарен възел и връзка с горния етаж – модерен асансьор с голям обем за над 18 души и обемисти експонати.

На втория етаж има по-разчупено пространство, което да може да бъде моделирано според нуждите на изложбата – в една голяма или две малки зали. Нивото ще предложи конферентна зала и още едно депо за съхранение и подготовка на картини. На него ще се намира и голям 4-метров бял екран за презентиране на дигитално изкуство. От тавана ще висят мултимедийни устройства.