В Деня на народните будители - 1 ноември 2018 г., в Литературния салон на читалище „Алеко Константинов“ се състояха заключителните събития по проекта „ЗА БУКВИТЕ“. Проектът се осъществява от екипа на читалище „Алеко Константинов - 1954“ и е част от програмата на  „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Вечерта започна с награждаване на победителите от конкурса за написване на художествен текст - стихотворение, есе, разказ и очерк на тема „Днес за буквите“. Победителите в двете възрастови категории - ученици от средна и ученици от горна степен на обучение, получиха грамоти и награди.

Специален акцент в програмата на проекта е създаденият съвременен текст – акростих на „Азбучна молитва“, който е вдъхновен от „Азбучна молитва“ на старобългарския писател Константин Преславски (IX в.). Новата „Азбучна молитва“, 13 века по-късно, е създадена като израз на съкровеното чувство към словото, вярата и славянската писменост на ученици от пети и шести клас, участници в клуб „Творческо писане“ с ръководител Мария Ангелова.

Илюстрациите са на ученици  от клуб „Калиграфия“ с художествен ръководител Кети Георгиева. Клубовете са организирани от Народно читалище „Алеко Константинов - 1954“, в рамките на проекта „За буквите“ по Програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Вечерта продължи с Литературно четене „Словото и буквите“ с участието на пловдивските поети и писатели Елена Диварова, Иван Вълев, Петър Краевски, Любка Славова, Мария Николова, Рамела Бохосян, Радка Топалова, Светла Караянева и Славка Зашева.

Проектът има за цел да развие младежките публики на читалището чрез дейности, свързани с литературата, изкуството, културата и популяризиране на кирилицата. Проектните дейности утвърждават мисията на читалището – да се привличат младите хора и учениците за създаване на интересни културни продукти и развиване и изява на творческия им потенциал.