Продукти:

  • 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 глава лук
  • 50 г наденица чоризо
  • 2 консерви нарязани домати
  • 4 бр. печени чушки
  • 400 г нахут от консерва
  • 100 мл сусамово олио
  • сол
  • лимонов сок
  • 1 с.л. паста хариса
  • 2 филии хляб с квас

 Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 2-3 с.л. олио в голям тиган с двойно дъно и огнеупорнад ръжка. В него запържете нарязаните на ситно лук и чесън заедно с щипка сол, докато омекнат.
  2. Нарежете наденицата чоризо на малки кубчета и запържете и тях, на по-силен огън.
  3. Добавете нарязаните домати от консерва, както и нарязаните на едро печени чушки. Разбъркайте и оставете соса да къкри 15 минути.
  4. Оформете 4 гнезда в соса и във всяко чукнете по 1 яйце. Пържете 2 минути. След това поставете тигана в предварително загрята фурна на 200 градуса под грила за още 1 минута. След изваждане поръсете шакшуката със сол и финон астъргана лимонова кора.
  5. Отрежете две дебели филии хляб и ги запечете в добре загрят грил-тиган, от двете страни.
  6. За хумуса сложете в блендер прецедения нахут от консерва, сусамовото олио, пастата хариса и лимоновия сок. Добавете сол и пасирайте до гладкост.
  7. Намажете препечените филии хляб с хумус и поднесете с топлата шакшука с чоризо.