Най-популярният пай безспорно е паят с ябълки. Изобилието от ябълки през есента впряга всички кулинарни сили и ни провокира да приготвяме най-разнообразни сладкиши с ябълки. Баница с ябълки, немски сладкиш с ябълки Apfelkuchen, кекс с ябълки, меки сладки с ябълки са само част от рецептите с ябълки, които правят менюто ни още по-вкусно. Вкусен и лесен за приготвяне, паят с ябълки се комбинира добре с чаша кафе, чаша мляко, чаша вино и разбира се с доброто ви настроение.
Необходими продукти:
За тестото:
краве масло - 250 грама
захар - 1 супена лъжица
За плънката:
сол - 1/2 чаена лъжица
брашно - 2 1/2 чаена чаша
вода - 6 супени лъжици (ледено студена)
ябълки - 1 кг
захар -1/2 чаена чаша
стафиди 1/2 чаена чаша
нишесте - 2 супени лъжици
канела - 1 чаена лъжица
лимонов сок- 2 супени лъжици
вода - 1/3 чаена чаша
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за ябълков пай е подготовката на тестото за блата. В голяма купа пресявате брашното, добавяте към него солта, захарта, както и студената вода и кравето масло нарязано на кубчета. От тези съставки омесвате маслетно тесто, което оставяте на студено в хладилника за 30-40 минути, за да стегне.
Докато тестото за пая с ябълки е в хладилника, приготвяте плънката за пая. Измивате и нарязвате ябълките на дребни кубчета, без да ги белите. Разбърквате ги добре с канелата и стафидите, слагате ги в тенджера, добавяте водата и варите около 10-15 минути, докато поомекнат. Разбърквате захарта с нишестето и ги добавяте към ябълките. Добавяте също така и лимоновия сок и при непрекъснато бъркане, варите сместа за около 5-8 минути, докато се сгъсти. Готовата смес оставяте на страна, за да се изстуди.
От готовото маслено тесто отделяте ⅓, а останалите ⅔ разточвате на блат. Този блат поставяте във форма за пай, или по-малка тавичка. Изсипвате изстиналата ябълкова плънка на равномерен пласт, а от останалото тесто изрязвате ленти, или пък други фигурки, като сърцата, на ябълковия пай от снимките, които нареждате върху плънката. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, докато паят придобие апетитен леко розов цвят.
Източник: supichka.com
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш