Продукти:

  • 500 г агнешко месо
  • зехтин
  • 3 патладжана
  • вода
  • сол и черен пипер
  • 5 чушки сиврия
  • 2 глави лук
  • 1 глава чесън
  • 4 с.л. масло
  • 2 домата
  • 2 щипки едър лют червен пипер
  • щипка сладък червен пипер

 Начин на приготвяне:

  1. Нарежете крехко агнешко месо на малки парчета. Сложете ги в загрята тенджера и разбъркайте. Захлупете и задушете месото докато цветът му се промени. Щом месото пусне сок, добавете гореща вода, колкото да го покрие и го оставете да се свари.
    2. Отстранете дръжките на патладжаните. Обелете ги с помощта на белачка на зеленчуци, като оставяте необелени ленти, т.е. на райета. Разрежете патладжаните на четири по дължина, а след това ги срежете наполовина напречно. Поставете патладжаните в цедка в купа. Поръсете ги с 1 с.л. сол и ги оставете докато пуснат сок.
    3. Обелете лука и го нарежете на четвъртинки. Без да белите главата чесън я разрежете на две, напречно. Отстранете дръжките на чушките и ги нарежете по дължина. /Може да използвате сладки или люти чушки./ Доматите нарежете на кръгчета.
    4. Сипете 1 пръст зехтин в тиган и го загрейте добре. Изплакнете патладжаните, подсушете ги, а след това ги изпържете до златисто, от двете страни. Извадете ги в чиния, постлана с кухненска хартия.
    5. В тенджера разтопете маслото. Извадете свареното месо с помощта на решетеста лъжица и го запържете в маслото. Върху него поставете половинките глава чесън. В бульона от месото разтворете доматеното пюре, като разбъркате с тел. Върнете запърженото месо в бульона с доматено пюре.
    6. В маслото от месото подредете половината зеленчуци - лук, патладжан, чушки, кръгчета домат. Върху тях сложете месото и върху него подредете останалите зеленчуци. Поръсете двата вида червен пипер и овкусете със сол. Сипете малко вода - около 2 пръста. Захлупете тенджерата и гответе 30-35 минути на слаб огън.

 Рецепта от: Максут Ашкар