Двама мъже са с повдигнати обвинения, след като нападнаха и ограбиха 76-годишна жена. Рано сутринта на 3 юли постъпил сигнал за извършен грабеж в дома на възрастната жена, която живеела сама. Пред органите на реда било съобщено, че около 1.30 часа двама непознати проникнали през прозорец на дома й, докато тя спяла в една от стаите.

Жената се събудила от шума, опитала се да запали осветлението, но двамата я хванали за ръцете, повалили я на пода и започнали да удрят и ритат по лицето и тялото. Те заплашили пострадалата с лозарска ножица, като повтаряли: „Давай столевките, Къде са столевките“.Единият от тях имал поставени на ръцете си чорапи, вместо ръкавици.

След това двамата мъже започнали да тършуват из стаите на къщата, отваряли шкафовете и преровили гардеробите и леглата. През това време жената успяла да излезе от стаята и тръгнала по стълбите, за да търси помощ. Двамата я настигнали, започнали да я влачат обратно, като я върнали в дома й. Там продължили да я удрят и питат къде е скрила „столевките“.

Търсенето обаче се увенчало с неуспех. Двамата взели от портмонето ѝ 13 лева една бутилка вино, няколко мобилни телефона и сим карта.  След това напуснали дома и се отправили към жп гарата Белово.

Пострадалата потърсила помощ от своя съседка няколко часа по-късно. На място дошли униформени, които извършили оглед. За часове били открити извършителите - двама мъже на 34 и 43 години. Още на следващия ден срещу тях било повдигнато обвинение. 

По-рано днес окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, зам.-директорът на ОД на МВР комисар Светослав Телбизов, началниците на РУ – Септември и Полицейски участък в гр. Белово – гл. инспектор Стефан Божилов и ст. инспектор Лъчезар Павлов, се срещнаха с пострадалата възрастна жена в  Белово, като запознаха нея и нейните близки с хода на разследването и залавянето на извършителите.    

Двамата обвиняеми са с множество криминални и съдебни регистрации за извършени кражби, грабежи, престъпления против половата неприкосновеност. Те са осъждани и са изтърпявали ефективни присъди лишаване от свобода. Разследващият екип установил, че след нападението над възрастната жена обвиняемите се качили на влак за  София. Преди това те изхвърлили част от дрехите си по улиците на  Белово. 

Мъжете са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. 

Наказанието, предвидено от закона за престъплението, в което са обвинени двамата, е от 5 до 15 години лишаване от свобода.