2023-а бе годината, в която темата за домашното насилие стана водеща по новинарските емисии, както и в парламента. След години неуспешни усилия за справяне с този проблем, представителите на властта се пребориха със законовите промени. Това бе породено от насилено по брутален начин момиче от Стара Загора, което вдигна хиляди българи на протести. 

„Нито една повече” огласяваше всеки град в страната. Това стана дни, след като 18-годишната Дебора Михайлова имаше по тялото си 400 шева, защото приятелят й я бе нарязал с макетно ножче, беше й разбил носа и обръснал косата й.

Общественото недоволство и куп нови истории за насилени жени подтикнаха бързите законови промени в Закона за защита срещу домашното насилие, които включваха създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие към Министерския съвет и национална информационна система за случаите на домашно насилие.

3000 скандираха "ПРИСЪДА" пред съда в Пловдив, подкрепят нарязаното момичеПротестиращите превърнаха в послание мисъл на писателя Георги Господинов - "Патриотизмът им татуиран, ножовете им - макетни, свободата им - смърт!"

Бе въведено обвинение в домашно насилие при наличие на „интимна връзка“ без съжителство и брак. Терминът обаче породи немалко въпроси и недоволство, заради неясноти. 

Пловдив също бе белязан с брутален случай на домашно насилие. Със съдействието на Тина Ивайлова и екипа на glasnews.bg 27-годишен пловдивчанин бе арестуван след жесток терор над съпругата си. Жената бе сигнализирала, че дни наред бащата на детето й я тормозел, като стрелял по нея, удрял я е с тръба, дупчил я с отвертка.

Поредно брутално насилие върху жена от Пловдив, заключението- лека телесна повредаМъжът е бил задържан от пловдивските криминалисти

Бита с бокс, горена с цигара, прободена с отвертка! Така Денис издевателствал над жена сиМъжът бе изправен пред съда с шест обвинения, оставиха го в ареста

От данни на МВР за 2023 година, предоставени до TrafficNews, става ясно, че от началото на годината до 11 декември са били регистрирани 126 престъпления, извършени в условията на домашно насилие, а 83 от тях са разкрити. Процентът на разкриваемост се явява 66%. 

По тях са били установени 58 извършители на това престъпление, всички, от които са мъже - един непълнолетен. 

През 2023 година в ОД МВР - Пловдив са издадени общо 381 заповеди за защита срещу домашното насилие. 60 заповеди са издадени и за защита на пострадали мъже. В ОДМВ Пловдив не се събира и обобщава статистическа информация относно сигнали за домашно насилие, в които пострадалите лица или извършители са непълнолетни.

Данните са от периода на месец януари до месец ноември тази година.