Върховният касационен съд потвърди 18-годишната присъда на убиеца на 32-годишния Николай Ш. от Пазарджик. Подсъдимият И. Н., който е осъждан девет пъти, е признат за виновен в това, че на 4 април 2020 година Пазарджик е убил Николай.

И. Н. е осъден да заплати на майката на пострадалия сумата от 150 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и на жената на пострадалия сумата от 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.        

Подсъдимият и пострадалият били приятели от години и често употребявали алкохол заедно, като в тези случаи обвиняемият И. Н. ставал заядлив и агресивен. На една от организираните срещи, подсъдимият нанесъл побой на пострадалия, като му избил горните предни зъби. Това не попречило на двамата отново да се срещат. В нетрезво състояние И. Н. нанесъл побой и на приятелката си.

На 4 април 2020 подсъдимият поканил пострадалия в дома си, а последния взел със себе си бутилка с ракия. Двамата изпили голямо  количество алкохол. Вечерта към тях се присъединили приятелките им. След 22 часа подсъдимият поискал да бъде увеличена музиката, която слушали, но било вече доста късно и Николай отказал, за да не дойде полиция. Малко след това подсъдимият се ядосал, че музиката не се увеличава, станал от мястото си, посегнал внезапно към ножа, който извадил бързо от под масата. Както бил изправен замахнал и първоначално причинил порезна рана в лявата част на шията на пострадалия, а след това и директен удар в гърдите му.

Свидетелят А. А. се обадил на тел. 112 и след малко на мястото пристигнали коли на

Бърза помощ и полицията. Лекарите само констатирали смъртта на Николай.

Решението на ВКС е окончателно и е влязло в сила.