Върховният касационен съд отново отмени присъдата на експолицая Венцислав Караджов. Той бе осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на родителите му Божура и Цветан Караджови. Досега процесът е решаван два пъти от въззивния съд и при двете решения е потвърдена присъдата на Окръжния съд.

В настоящото решение на върховните магистрати се казва, че делото ще бъде разгледано от друг състав на Пловдивския апелативен съд, от стадия на допускане на доказателства. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Пред ВКС Караджов и адвокатът му Зоя Тошкова са пледирали за оправдаване на подсъдимия или за връщане на делото за ново разглеждане с настояване същото да бъде изпратено на друг съд , различен от Пловдивския апелативен съд.

С присъда на Окръжен съд – Пловдив Венцислав Караджов бе признат за виновен в това, че на 15 май 2016 год. в умишлено е умъртвил родителите си Божура Караджова и Цветан Караджов като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел, поради което го е осъдил на доживотен затвор при първоначален специален режим на изтърпяване.

Според защитата съдебният акт не удовлетворява изискването на процесуалния закон, защото в него не намират отговор голяма част от поставените от подсъдимия и защитата му въпроси. Караджов беше осъден единствено и само върху косвени доказателства, като липсва дори пистолетът от престъплението.

Защитата твърди и че, липсват изводи относно авторството на деянието. Според ВКС доводите на защитата не са съвсем лишени от основание, като е възможно престъплението да е извършването от лица, употребяващи наркотични вещества. Въззивният съд е отхвърлил възможно предположение, позовавайки се единствено на показанията на полицай, кайто е казал, че пребиваващите зад дома на пострадалите наркомани са били изгонени повече от година преди престъплението.

Изводът за авторството на деянието е бил основан и върху фиксираното на 15 юни 2016 год. от видеокамерите в района прибиране на микробуса в гаража, извършено от съпругата на подсъдимия.

Според настоящия състав на Върховния съд следва извод, че контролираната инстанция е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила, които не могат да бъдат отстранени в касационното производство. Това от своя страна обосновава необходимост от отмяна на въззивния съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд - Пловдив от стадия на допускане на доказателства без да бъдат обсъждани останалите доводи в касационната жалба за нарушение на закона и явна несправедливост на наказанието.

Припомняме, че Венцислав Караджов изкара в ареста близо 7 години, като миналия месец беше пуснат под "домашен арест" с гривна на крака. 

След 7 години: Бившият полицай Караджов, убил родителите си, излиза под домашен арестДелото започва за втори път пред ВКС

МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

На 17 май Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка. Съседите й лежат на земята в локви съсирена кръв. Анка побягва с писъци навън и звъни на 112. Минути по-късно там е пълно с полиция, а след час трима полицаи чакат Венци пред входа на Икономическа полиция. Слагат му белезници и го отвеждат в ареста.  Божурка е простреляна пет пъти, съпругът й три пъти. Всеки от тях има по един контролен изстрел в главата. Аутопсията установява и времето на убийството- между 19 и 20 часа на 15 май. Разследването започва.

МОТИВЪТ

Венцеслав Караджов е първият /а засега и единствен заподозрян/, тъй като отношенията с майка му и баща му отдавна са излезли от нормалното русло. Родителите му са подали десетки жалби срещу него, той срещу тях също.  Обвинява ги в насилие, вади ограничителна заповед, пуска срещу баща си жалба, че се е опитал да го убие. Цветан, или както го наричат съседите Цанко, и Божурка също са се оплаквали от непрестанен тормоз от страна на сина си. Ябълката на раздора е голям имот зад болница „Каспела” на ул. „София”. В него има построена двуетажна къща и едно етажна постройка, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на имота. Друго дело- за ремонта на къщата на стойност 120 000 лева, направен от Венцеслав, обаче е „замразено” и предстои да се гледа. Семейните войни на Караджови, не са тайна за никого в полицията и преди време полицаят дори е отстранен от длъжност. В компютъра му е открита папка с видеофайлове, нареча „Гадове”. Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на скандалите между Венци и родителите му.

Криминалистите изключват като вариант Караджови да са били нападнати с цел грабеж, тъй като от къщата не липсват пари или ценни вещи.  Преди време  е направена психиатрична  експертиза на Венцеслав, която стига до извода , че отношенията му с родителите нямат нищо общо с нормалните.

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Камера в съседна къща е заснела съпругата на Венци- Каля Караджова, да влиза със Ситроен Берлинго  в гаража на къщата на ул. „София”  в часа, в който е извършено двойната убийство. Излиза 8 минути по- късно. Обвинение предполага, че Венцеслав е бил в задния отсек на товарната кола, който е без прозорци. Синът на полицая – Алекс разбива алибито, осигурено от Каля Караджова, като казва че в неделя, баща му бил излязъл от къщи и се прибрал късно вечерта. Тъщата Мария Рекина също твърди, че във фаталната нощ съпрузите са излезли заедно за да нахранят кучето, което живее в имота народителите му. Към доказателствата се добавят барутни частици открити по ръцете и дрехите на пистолета.  Бившият съдружник на Караджов  разпознава „козият крак” , с който е разбита задната врата на къщата и разказва , че Венцеслав си го е донесъл от Англия. Срещу Караджов е повдигнато обвинение по най- тежкия член в Наказателния кодекс - предумишлено убийство на повече от едно лица с користна цел.

По време на разследването, а и след това в съда, адвокатът  изнесе данни за сериозни нарушения по време на досъдебното производство. Тошкова съобщи за системен тормоз, оказван от полицията върху съпругата, детето и тъщата на Венцеслав. Със същият този тормоз тя се опита да обясни и уличаващите записи от СРС-тата , направени  от полицията след ареста на Караджов.  „Слушалките” обаче са записали както наставленията, давани от Каля Караджова към сина им, така и скандала , който тя е вдигнала на майка си, след като в една от беседите възрастната жена се изпуснала, че във фаталната вечер съпрузите са излезли заедно.

Липсата на улики обаче в някои случаи се явява  доста уличаващо доказателство за нечия вина. В случая абсолютната липса на барутни частици в автомобила на Караджов , се тълкува от обвинението като заличаване на следите. 

По делото бяха разпитани огромен брой свидетели.  Разследването се върна 15 години назад във времето , за да проследи целият професионален път и личен живот на Караджов.  Свидетелстваха бивши колеги на Караджов, които го описват като нагъл, арогантен, невъздържан, експанзивен, с високо самочувствие без покритие. Сред разпитаните е бившият началник на Второ районно Николай Петков, който е заявил, че „от него всичко може да се очаква”. Други бивши полицаи обясняват, че Венцислав е бил подложен на проверки, тъй като е бил заподозрян за сводничество. На свидетелската банка застана и бивша жрица , която потвърди показанията. Макар и да нямат нищо общо със самото престъпление,  събраните доказателства оформиха изключително неприятно описание на подсъдимия, което съвпадаше с психопрофила на убиеца, изготвен от специалист.

По време на процеса Караджов заяви многократно, че делото срещу него е скалъпено, тъй като в Икономическа полиция е работил по знакови дела, в които е открил огромни злоупотреби с еврофондове. В тях били замесени много длъжностни лица. Също така коментира, че са му иззели няколко проверки, по които той работел много активно, но остава да уточни имената на замесените фирми и длъжностни лица. 

Обрат! ВКС отмени присъдата на Венци Караджов за убийството на родителите му, връща делото

Отново доживотна присъда за бившия полицай Караджов, убил родителите си