Тримата инспектори от ДАИ-Пловдив, които бяха осъдени от Окръжен съд-Пловдив по обвинение в корупция и взимане на подкуп, обжалваха днес присъдата си пред по-горна инстанция. Подаден протест има и от Окръжна прокуратура – Пловдив, с искане за по-сурови наказания.

На първа инстанция, вече бившите инспектори от Областен отдел "Автомобилна администрация", получиха ефективни присъди и глоби, като на Станко Милушев бе наложено наказание от три години лишаване от свобода и глоба от 4 000, а на Димитър Янакиев и Паун Тенев  по две години лишаване от свобода за всеки един и глоба от по 3 000 лева. Присъдите ще бъдат изтърпени при първоначален общ режим. На всеки един от тях е забранено да упражнява държавна длъжност, като и тримата трябва да върнат взетите подкупи в полза на държавата. 

Припомняме, че мъжете бяха арестувани при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция.  Акцията бе проведена след серия сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. Според разследването, за да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. 

В днешното заседание адвокатите на тримата подсъдими поискаха събиране на допълнителни доказателства, разпит на още свидетели, очни ставки и допълнителни експертизи. Тези искания обаче бяха оставени без уважение от апелативните магистрати.

Решението на Апелативен съд-Пловдив, както и мотивите към него ще бъдат обявени в законовия двумесечен срок.