Тодор Филипов, който наръга почти до смърт свой съсед, се изправи пред съда. Той е с повдигнато обвинение в опит за убийство по хулигански подбуди в Шекер махала.

Причината за посегателството – забележка. Резултатът – 9 месеца борба за живот, тежки пет прободни рани.

Скандалът се разиграл на 28 март на улица „ Деница”. В семейство Асенови имало смъртен случай и цялата рода била в траур, хората плачели, роднините скърбели. В един момент се появил съседът им Тодор. Той живеел в къщата, залепена до тази на Асенови. Вместо да окаже съболезнования, той извадил шише алкохол и седнал да пие. Освен това надул музиката до дупка, пеел и свирил, така че цялата махала да го чуе.

Възмутени от действията му, Асенови го помолили да уважи траура им и да спре поне музиката. Уви Тодор не престанал. Дори дъщеря му го накарала да се прибере и да престане със своеволията си.

При Филипов дошли Йордан Асенов и баща му. И двамата го молили да спре музиката, дошли и други съседи.

Вече под влиянието на алкохол, Тодор се нахвърлил върху съседите си. Извадил нож и го забил 5 пъти в тялото на Йордан Асенов.

„Благодарение на съседите ми, които ми помогнаха и веднага ме закараха в болница, днес съм жив”, каза пред наш репортер Йордан пред залата на Окръжен съд. 35-годишният мъж все още носи тежестта от престъплението. Едва седи прав и със страх се сеща за случилото се.

Пред магистратите днес, по време на разпоредителното заседание, Асенов предяви иск срещу съседа си от 100 хиляди лева. Филипов бе докаран с белезници в съдебна зала, където поиска да бъде освободен.

Медията ни научи, че Асенови и Филипови били в изключително доби отношения до деня на инцидента. Когато Тодор вдигал врява и надувал музика, съседите му не са викали полиция, за да го защитят. Оказва се, че те са се притеснявали, че ако бъде подаден сигнал на спешен телефон 112, униформените ще арестуват Тодор, а в същото време изтърпявал наказание „Пробация”.

„Хората са искали да му направят добро, да не лежи в ареста и след това в затвора. Той обаче пиян наръгал Йордан. В полицията е бил изпробван с дрегер, който е показал над 1,3 промила”, разказаха още от близките на Асенов.

По време на разпоредителното заседание защитата на Филипов поиска делото да се върне на прокурора. Причината – допуснати съществени нарушения в обвинителния акт, довели до ограничаване на правото на защита.

„В обвинението се твърди, че е налице квалифициращия признак „хулигански подбуди”. Аз обаче никъде не видях какви са те. На няколко месата се споменава за хулиганството, но не се посочва в какво се изразява то. Отнета ни е възможността за адекватна защита. Затова настояваме за връщане на делото. Ако ни бъде уважено искането ще искаме делото да протече по съкратената процедура, с признаване на фактите и обстоятелствата. В противен случай искаме делото да се гледа по общия ред”, каза в съдебна зала адвокат Димитър Йорданов.

В крайна сметка обаче съдебният състав не уважи щенията на защитата като неоснователни. Според Окръжен съд в обвинителния акт са налице всички реквизити и елементи от състава на престъплението. Изложени са всички съображения относно хулиганските подбуди.

Съдът не уважи и искането за освобождаване от ареста на Филипов, като мотивът е липса на нови обстоятелства по случая.

Така делото ще продължи през януари. Тогава ще бъдат призовани всички 19 свидетели и 5 вещи лица. Предстои да чуем и обясненията на Тодор.