Разследването на „Театралната афера“ се задълбочава. В Пзарджишката прокуратура е започнато досъдебно производство след серията от материали  на TrafficNews.bg , свързани с направените одити в ДКТ „Константин Величков“.  Медията ни научи, че от два дни полицаи от отдел „Икономическа полиция“ са нахлули в сградата на театъра.

В Районна прокуратура Пазарджик е образувано досъдебно произвдоство срещу длъжностно лице от театъра. 

„В кръга на службата си, в периода от 2021 г. до края на 2023 г., въпросното лице е съставило официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства по отношение на продадени билети.

Разследването се води по чл. 311, ал.1 от НК – за документно престъпление, извършено от длъжностно лице. Към момента няма повдигнати обвинения по делото. Наказанието, което законодателят предвижда по този член е до 5 години лишаване от свобода. В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

Към досъдебното производство в Районната прокуратура са присъединени материали от проверка на Окръжна прокуратура  Пазарджик, която също касае дейността на театъра.

Срокът за приключване на разследването е двумесечен“, се казва в позицията на Районна прокуратура, цитирани от Тelemedia..

Припомняме, че одита на Министерството на културата е открил серия от нарушения в пазарджишкия театър.

Одитът в ДКТ „Константин Величков” е констатирал разходи за разпространение и продажби на билети от външни фирми в размер на 2 038 754 лв. за 2022 г. и 2 366 886 лв. - за 2023 г., а това е близо 90 процента от всички разходи за външни услуги. Над 4,2 млн. лв. от тях са извършени към 3 юридически лица по 5 сключени договора. Договорите са с "Театър Мелпомена" ЕООД, "Театър Алвина" ООД и "Ажур Пико" ЕООД, собственост на продуцентът Кирил Кирилов. Според прокуратурата в Пловдив, Кирилов е свързвал бившия директор на родопския театър Румен Бечев и соченият за мозък на схемата – Петко Писков. 

Мозъкът на престъпната схема за източване на МК-Писков с ново обвинение, замесен е и продуцентСъдът освободи собственика на счетоводна къща срещу парична гаранция 

Въпреки че сумите надхвърлят 100 000 лв., обществена поръчка не е обявявана.

В документацията липсва информация за обема на свършената работа, нито такава за разходи на разпространителя. Няма доказателства колко е действителният брой и стойност на продадените билети от система за продажби. Част от фактурите надвишават договорената максимална стойност.

Разходите на театъра по договорите значително надвишават от разпространителите суми от продадени билети, а това – отбелязват одиторите, е индиктор за злоупотреба с бюджетни средства.

Парадоксален е фактът, че приходите на ДКТ "Константин Величков" за 2022 г. са 1 252 179 лв., а разходите - 5 312 198 лв. За период от 1 януари 2023 до 30 септември 2023 г. са 1 314 377 (приходи), 5 084 430 лв. (разходи). Цифрите са категорични към 30 септември 2023 г. по размер на извършените разходи Пазарджишкият  театър е втори след  Народен театър „Иван Вазов”. В този период театърът вече се обслужва от Петко Писков, който преди два дни бе задържан във връзка с аферата с фиктивни назначения в театрално- музикалния център в Разград. Там са назначени голям брой хора, нямащи нищо общо нито с театъра, нито с музиката, нито с изкуството или културата. На името на тези хора са издадени дебитни карти, по които ще им се превеждат заплати и ДМС в размери между 25 и 30 000 лева.  Те са с едни и същи пинове, за да може после парите от повечето карти да бъдат лесно теглени от един и същи човек. Само за месец бюджетът на тези няколко културни ведомства в страната, а освен разградския театър, в схемата още е например и смолянският, набъбват от стотина хиляди лева на с по милион отгоре.

Одитори: Частни продуценти са печелили стотици хиляди от държавните театриДесетки хиляди левове са раздадени като ДМС, някои получавали по 22 бона, докато други взимали 100 лв.

 Одитът в Пазарджик доказва, че културният институт е отчел представления, които не са се състояли, но билетите за тях са субсидирани по Методиката. До разминаванията се е стигнало след съпоставка на данните, подадени на контролните органи от ДКТ "Константин Величков" срещу тези от Сцена "Сълза и смях".

Пазарджишкият театър е отчел 2425 зрители и приход от 49 259 лв. от непроведени представления. Сумата на нерегламентираната субсидия е 147 777 лв. В същото време има девет неотчетени спектакъла, които са се играли. Това е индикатор, че приходите от тях не са внесени по сметката на театъра.  Одиторите правят правят приблизителни изчисления и посочват, че става дума за 110 000 лв.

Справка показва и движението на назначенията и уволненията в трупата. Към 1 януари 2002 г. има назначени 76 служители, 38 от тях са артистичната част от трупата. Към средата на септември 2023 г. числеността е набъбнала до 90 човека, от които 42-ма са творчески екип. За целия период на одита е отчетено, че са назначени 36 служители, а прекратените правоотношения са 20. Така на практика е подменена около една трета от екипа. Това се случва именно заради временните назначения със срочни договори заради отделни представления.

В рамките на периода на одита разходите за заплати са скочили със 17%. Директорът е определял и допълнително материално стимулиране, което се е движело от 100 лв. до 12 000 лв. През март 2023 г. четирима служители са получили общо 18 800 лв. ДМС, а всички останали – общо 31 560 лв. През май двама са получили 21 760 лв., а през авуст – четирима са „отличени” с 22 986 лв.

За периода от 1 януари 2023 г. до 30.09.2023 г. двама актьори, назначени на половин работен ден са получили допълнителни възнаграждения в размер на 65 340 лв. и 51 281 лв.

Посочените в документите представления, на които „Ажур Пико” е организирал турнетата, са  "Аз, досадникът" в Мариан Бачев, Александър Кадиев, Тихомир Благоев, Цветана Радушева, Асен Лозанов, Марио Гълъбов,  "Докато ти спеше" с Мариан Бачев, Кирил Ефремов, Деси Бакърджиева, Антоан Петров - Анди, Ева Тепавичарова, Светломир Радев, "Тя, той и още двама трима" Аня Пенчева, Антоан Петров, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев и Тихомир Благоев, "Направихте ме на луд" с Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев, Кирил Ефремов, Тихомир Благоев, Рада Кайрякова и Павел Иванов; „Спанак с картофи” с Кирил Ефремов, Иво Аръков, Антоан Петров – Анди, „Мъж под чехъл”  с Албена Колева, Кирил Ефремов, Тончо Токмакчиев.

Както медията ни съобщи, от дни в Окръжна прокуратура - Пловдив се водят разпити на служители от Министерството на културата .

От два дни работещи в отдел „Бюджетни разходи”, към Дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности” са били призовани за разпити, научи TrafficNews.bg.

Пловдивската прокуратура вика на разпит служители на Министерството на културата225 000 лева от неправомерно изплатените заплати са предадени доброволно