Специализирана полицейска операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и незаконно притежание на оръжие, е проведена вчера на територията на общините Стара Загора и Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е реализирана от служителите на сектор „Криминална полиция” при областната дирекция и колегите им от районното управление в Казанлък.
В хода на спецоперацията, непосредствено след извършена сделка за продажба на незаконно оръжие, са задържани К.К. /47 г./ от село Горно Черковище, Р. Т. /55 г./ от Казанлък, старозагорците С.С. /25 г./ и И.С. /51 г./, както и 51-годишен чужд гражданин със статут на продължително пребиваващ в страната.

При обиските в управлявания от С.С. лека автомобил „Опел Вектра“, са намерени и иззети пистолет “Макаров” без идентификационен номер, пълнител за него и шумозаглушител. Същата марка оръжие, отново без идентификационен номер, както и пълнител и заглушител са открити при претърсване в “Тойота Рав 4”, управляван от К.К. При извършения личен обиск у 47-годишния мъж е открита сумата от 980 лева. Последвало и претърсване в обитавания от него апартамент в Казанлък. Оттам са иззети 96 боеприпаса за пистолет “Макаров”.

Процесуални действия са проведени и две вили в землището на село Горно Черковище. От едната постройка, обитавана от Р.Т., е конфискуван пистолет “Blow mini mod 2000”. В другата - пригодена за работилница - са намерени 13 различни по калибър и дължина цеви, пет боеприпаса с различен калибър, огнепроводен шнур, три възвратни пружини, 10 кръгли гумени шайби с отвор в средата. Иззети са и настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел, множество металообработващи инструменти и детайли.

Петимата мъже са задържани за срок до 24 часа. Досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 339, ал. 1 от НК са образувани срещу К.К., Р.Т. и 51-годишния чужд гражданин.

Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава.

TrafficNews.bg