Окръжна прокуратура–Стара Загора образува досъдебно производство за взрива в Завод № 4 на „Арсенал“ АД в Мъглиж, при който бяха унищожени производствени сгради.

Разследването е възложено от Главния прокурор на екип от следователи от Националната следствена служба, поради особена фактическа и правна сложност.

До момента са извършени огледи на местопроизшествие, разпити на свидетели, като днес се извършват допълнителни огледи и разпити. Предстои да бъдат изискани документи и назначени съответните експертизи. Пострадали са общо 6 лица, от които две лица са настанени в болница за лечение. За осигуряване на безопасност на работещите, заводът е затворен и в него не се извършва дейност. 

Припомняме, че според очевидци сзривилият се склад и продукцията от капсул-детонатори в него са напълно унищожени, на тяхното място сега има дълбока яма.

Пострадалите, макар и леко, са били в съседни помещения в радиус 60-70 метра от склада, които също са засегнати от взривната вълна. Порезните им рани са от счупени стъкла и разбита дограма на прозорците в помещенията, където са били работниците.

 

В "Арсенал" са се взривили около 1,5 тона капсул-детонаториТе били нова продукция, което изключвало причина за взрива да е корозия