Днес в Софийска градска прокуратура е получено писмено уведомление от директора на Медицинския център към областна служба изпълнение на наказанията - София, че собственикът на камиона ковчег на мигрантите от Локорско Тачо Тачев е починал в събота в следствения арест.  Според съобщението в 11:02 ч. на 3 юни е повикан екип на Център за спешна медицинска помощ, тъй като Тачо Тачев се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Тачо Тачев е намерен паднал на пода на килията. Пристигналият екип на Специализирана медицинска помощ в 15:12 ч. е констатирал смъртта му. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

Образувано е отделно досъдебно производство за престъпление по чл. 123 от НК, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Тачо Тачев и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, в следствие на което да е настъпил леталният изход. Делото за престъпление по чл. 123 от НК е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на Софийска градска прокуратура и ще се провежда под ръководството и надзора на прокурор в Софийска градска прокуратура.

Собственикът на камиона ковчег на мигрантите от Локорско почина в ареста

Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура.

В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са установени наследниците на починалите лица и същите са надлежно уведомени за правата си в наказателното производство.

По делото са представени документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ „Александровска“ – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния „Ариана“ да лети до Афганистан.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и същите са предадени по описания ред.

Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено на следовател от Национална следствена служба (НСлС), по което са привлечени като обвиняеми шест лица за ръководене и участие в организирана престъпна група и каналджийство, както и за причиняване на смъртта на 18 лица, граждани на Ислямско емирство Афганистан.

Спрямо всеки от шестимата обвиняеми по искане на СГП Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.