Никое зло не идва само е правдива максима за обвинения в убийството на бизнес дамата Виолета Балабанова - Здравко Дечкин. Малко преди ареста на собственика на билярд клуб "Академи", полицаи и инспектори правят няколко проверки в заведението му и откриват редица нарушения. 

Глобите по тях Дечкин днес обжалва от ареста на затвора. Последният му акт е за 5000 лева от края на 2018 година, когато билярдния клуб работил нелегално след полунощ. Това е най-лекото нарушение на Дечкин, който в рамките на няколко месеца е глобен и разследван за пушене в заведението, отново работа посред нощ, но и за наемането на непълнолетна сервитьорка. Според разследващи именно аферата със служителката, която няма 18 години, води и до ареста за убийство. Засича го сваляне на пръстов отпечатък, който се оказва идентичен с този, намерен на местопрестъплението с Балабанова и стоял в базата данни близо 10 години. 

Въпреки че шефът на "Академи" беше арестуван през май месец тази година, едва октомври Районният съд в Пловдив разглежда жалбата на Дечкин срещу акта. Както и с предходните му жалби магистратите и този път отхвърлят претенциите на фирмата на Дечкин "Новитрон".

Поредното нарушение е засечено по време на специализирана полицейска операция с оглед контрол над нощни, увеселителни и питейни заведения, дискотеки, зали за хазартни игри, интернет клубове и други обекти за развлекателна дейност.

Полицаи отишли на проверка около 3 часа посред нощ, а в заведението през това време имало около 8 души, консумирали се напитки, музиката била усилена и по нищо не личало, че отдавна обектът няма право да работи. Полицейските служители се легитимирали и разпоредили на персонала да им издадат касов бон. 33-годишният Дечкин, който по това време още е на свобода, също бил там, и дори обяснил на полицаите, че "заведението е в неработен режим", която теза разбира се звучи абсурдно. 

Така магистратите не се поколебават да порежат опитите на Дечкин да отърве санкцията от 5000 лева. 

Проблемите на Дечкин обаче далеч не се изчерпват с административни нарушения. Тепърва предстои шефът на заведението да се срещне с правосъдието и то по сериозно обвинение за умишлено убийство. Ако Дечкин бъде признат за виновен за деянието го грози лишаване от свободата до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. 

Припомняме, че Апелативният съд в Пловдив остави Здравко Дечкин в ареста за постоянно през пролетта. Все още не е ясно кога прокуратурата ще внесе окончателен обвинителен акт в съда. 

Всичко по казуса, четете тук: 

17 бона, BMW X5 и 14 разговора между Дечкин и Балабанов за убийството на майка му ВиолетаДетектор на лъжата сочи, че Дечкин лъже за събитията през 2009 година