Делото срещу бившия кмет на район „Северен” в Пловдив Ральо Ралев, бившия началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловския бизнесмен Иван Делевски, продължи с разпит на свидетели. Това се случва години , след като избухна скандалът, че Ралев е поискал подкуп на строителния предприемач Здравко Ангелов. Сумата от 60 000 лв. е била, за да може Ангелов да получи разрешение да построи кооперация на мястото на стара къща на ул. "Полк. Дрангов".  В днешното заседание бяха предвидени за разпит двама от свидетели- проектантът Ивайло Гайдов, който се е познавал с Здравко Ангелов и свидетелят Атанас Заралиев.

Първи за разпит застана Гайдов, но заяви, че не си спомня детайли от случилото се, заради големият период, който е изминал. Затова съдът прочете показанията му дадени в хода на досъдебното производство и пред специализирания съд. Разпитът на Гайдов не бе дълаг, но и не стана ясно от свидетелските му показания дали исканата сума е била с цел рушвет или за препроектиране на въпросния проект, който е имал забележки.

По това време Ралев е бил кмет на район „Северен“, Вълова е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а Делевски бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с  изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години.

„Със Здравко ни запозна общ приятел. Двамата бяха съдружници по един проект в Район "Южен". През ноември, декември месец 2018 година, Здравко ми се обади и ми сподели, че има проблем с един проект, защото от кметството в Район „Северен”  не искат да му го одобрят и да му дадат разрешение за строеж. Здравко ми прати писмо, в което се отказват тези документи. Аз заявих, че ще поговоря с познат от Район „Северен” , тоест с Вълова, за да обсъдим какви са забележките му. Обадих й се , а след това имахме две срещи, едната беше в кметството, помолих Вълова за административно съдействие , но тя каза, че ще бъде трудно.” Това е разказал в хода на досъдебното производство свидетелят Ивайло Гайдов.

Мъжът е заявил в показанията си, че е разбрал за среща между Вълова и Марияна Атанасова, която се е водила управител на фирмата, която трябва да извършва надзор над проекта . След това Здравко ме помоли отново да се обадя на Вълова, защото на въпросното виждане между двете, Даниела Вълова е говорила за даването на определена сума, за да се съдейства за проекта.

После с Вълова се срещнахме, беше обсъдена сумата от 50 хиляди лева и срещу тези пари тя каза , че ще съдейства. Когато казах на Здравко, той заяви, че 50 хиляди лева е непосилна за него сума. Той можеше да  даде по 25 хиляди лева на два пъти, поне така ми каза. Не сме коментирали къде ще се дават тези пари. След това не сме се виждали, той не вдигаше телефона си," така е завършил разпитът на Ивайло Гайдов.

В свидетелските му показания пред специализирания съд обаче, част от историята за срещата му с Вълова е разказана по различен начин. В тези показания той е казал- „Там коментирахме суми от порядъка на 50 хиляди лева, за да съдейства за проекта”. Гайдов не е споменал обаче, че Здравко е казал за възможността си да даде сумата на два пъти по 25 хиляди лева. Така последва въпрос, зададен от бизнесмена Иван Делевски към свидетеля. Той го попита, към онази дата колко би струвало препроектиране на такъв проект? Защитниците на обвиняемите също отправиха редица питания към свидетеля Грайдов, за да стане ясно, кои дадените показания са верни, защото се констатират противоречия.

Припомняме, че  през месец март 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов е сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. 

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана, била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и бил прибран в кабинета му.

Предстоят разпити на още свидетели в следващо заседание.

Ральо Ралев поискал подкуп от 60 бона с думите: "Кметството е мое, аз къде съм в тая схема?"Делото стартира с разпит на свидетели близо 5 години след скандала

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в  Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба на Иван Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.

Повдигнатите обвинения срещу Ральо Ралев са за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019  г. в Пловдив, като извършител, в съучастие с Вълова и Делевски, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума - чрез фактическото й предаване на бизнесмен, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен. То е за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев е умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна,  като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на гл. архитект на район „Северен“ Пловдив,  да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

Иван Делевски е с обвинение, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019 година . Пловдив, в съучастие като помагач на Ралев, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. Той е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Ралев върху гл. архитект на район „Северен”.

В съдебната зала стана ясно, че тримата подсъдими ще дават обяснения след като бъдат изслушани всички свидетели. Също така се разбра, че в хода на досъдебното производство единствените показания са били на бизненсмена Делевски. 

Делото срещу Ральо Ралев заради подкуп от 60 хил. лева тръгна след 4 годиниЗащитниците на обвиняемите отново пожелаха обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата

Спецпрокуратурата повдига обвинение на Ральо Ралев, грозят го до 6 години затворСкоро внасят обвинителния акт срещу бившия кмет на „Северен” и Иван Делевски