Тарторът на престъпната група за печатане на пари в Слънчев бряг и фалшиви документи в Пловдивско и в Шумен е 50-годишният пловдивчанин Иван Тодоров по прякор Борчето, научи TrafficNews. Той е ръководил групата през 2018, когато след международна операция биват арестувани. Все още няма официална информация дали Борчето е сред арестуваните вчера, когато ГДБОП и Специализираната прокуратура реализират нова операцията срещу печатарите. 

Борчето е легендарен образ и се твърди, че е е ученик на Митьо Дебелия - един от най-добрите фалшификатори у нас. Иван поел бизнеса от него официално, след като Дебелия бе арестуван при спецакция. 

Сред намерените фалшиви документи е подправен български паспорт на холивудската звезда Силвестър Сталоун. 

Днес Специализираната прокуратура и ГДБОП обявиха, че за втори път са разбили печатницата за пари в хотел "Кантилена 2" в Слънчев бряг. Припомняме, че тя бе открита през 2018 при спецакция на полицията и бе обявена за най-голямата фабрика за фалшиви пари, откривана от 11 години насам. 

В престъпната групировка тогава бяха трима пловдивчани - лидерът Иван Тодоров, доставчик - 36-годишният Петър Манев, който работи на рецепция във фитнес зала, и 42-годишният Димитър Ангелов, който е бил печатар. Четвъртият в схемата е едноличният собственик на хотела в Слънчев бряг Александър Крихтин.

Арести в Пловдив! Мегаакция срещу фалшификатори, разбиха печатници за документи и пари ВИДЕОНамерени са близо 1 милион лева, запечатани в Слънчев бряг

На този етап все още не е ясно кой от четиримата от престъпната група е отново арестуван при настоящата операция, макар на извънреден брифинг да бе обявено, че поне две от арестуваните 9 лица са сред старите организатори и участници в престъпната група. Бяха дадени и допълнителни подробности за отново арестуваните стари познайници - единият е с условна присъда /възможни са доставчикът Манев и собственикът на хотела с руски корени Крихтин, които получиха условни присъди/, а на другия арестуван делото е по инстанции /какъвто е случаят с Иван Борчето и Димитър Ангелов/.

От МВР пуснаха видео и снимки от реализацията на акцията, от които става видно, че единият от арестуваните  задържан на Гроздовия пазар в Пловдив. Най-вероятно става дума именно за Иван Тодоров. При предходната акция в един от апартаментите на Борчето в Пловдив са намери фалшиви банкноти на стойност от над 2 милиона евро и хиляди долари, както и машини за топъл печат, аналогичен е случаят и сега. Открити са много пари в апартамент в Пловдив. 

Днес Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на шестима души, като при четирима обвиненията са за организирана престъпна група и фалшифициране на пари и документи, докато при двама само за фалшификациите. 

Обвинените са задържани на 28 януари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и съдействието на Европол.

В хода на действията по разследването са претърсени 30 адреса. В добре известния подземен гараж на хотела в Слънчев бряг е открита нелегалната печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др.

При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление.

Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е била представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката. Неистинските лични документи са били подготвяни в две открити работилници в селища в Шуменско и Пловдивско. 

Пловдивски ученик на Митьо Дебелия арестуван в печатницата за фалшиво евро на Слънчев бряг

Само преди дни, на 25 януари, Специализираният наказателен съд е имал заседание по делото срещу четиримата участници в организирана престъпна група в хотел „Кантилена 2“ в „Слънчев бряг“. Тогава намерени и иззети бяха 23 009 листа с отпечатани и изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара, или елементи от тях (заготовки). Тодоров е предаден на съд за престъпления по 8 текста от Наказателния кодекс, в т.ч. като ръководене на групата от създаването й през януари 2018 г. до неутрализирането й 20 октомври 2018 г. Той лично е контролирал производството на фалшификати и разпространението – при 4 доверителни сделки продал на служител под прикритие общо 301 неистински банкноти от по 100 евро и 297 банкноти от по 50 долара. В дома му в Пловдив бяха открити 23 009 броя готови фалшиви банкноти в евро и долари на обща стойност 2 170 000 евро и над 100 000 щатски долара. Участникът в групата Крихтин, който предоставил помещение за нелегалната печатница, бил ангажиран пряко в производството на фалшивите банкноти, включително и осигуряване на консумативи за изработката им. Двама от групата – Петър Манев и Димитър Ангелов бяха освободени след определени парични гаранции от по 5 000 лева. 

Ето ги тримата пловдивчани, арестувани за печатане на близо 13 милиона фалшиви евро и долариВкараха четиримата, обвинени в престъпна група, в специализирания съд

Удар на ГДБОП: разбиха най-голямата фабрика за фалшиви пари, задържани са пловдивчани ВИДЕО и СНИМКИ

При акцията на ГДБОП: намериха над 2 млн. евро менте в апартамент в Пловдив ВИДЕО