Преди минути въведоха в Специализирания съд четиримата арестувани и обвинени за участие в организирана престъпна група за печатане /производство/ и разпространение на фалшива валута в подземието на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг.

В престъпната групировка са трима пловдивчани - 48-годишният Иван Тодоров по прякор Борчето, 34-годишният Петър Манев, който работи на рецепция във фитнес зала, и 40-годишният Димитър Ангелов. Както TrafficNews.bg съобщи четвъртият в схемата е едноличният собственик на хотела Александър Крихтин.  

Пловдивски ученик на Митьо Дебелия арестуван в печатницата за фалшиво евро на Слънчев брягВървят обиски и претърсвания в Пловдив

Спец прокуратурата иска постоянен арест за четиримата задържани.  Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на част от задържаните – за изготвяне на неистински лични документи и държане на наркотични вещества с цел разпространение. От обвинението изнесоха конкретни данни за това как се е осъществявала дейността по печатане на еврото и доларите в частта по обвинение на организирана престъпна група за печатане и разпространение на валута. 

Иван Тодоров е тарторът на бандата. Той и Крихтин са задържани в момент на завършване на банкноти от 500 евро в хотел „Кантилена“. 

В един от апартаментите на Борчето в Пловдив са намери фалшиви банкноти на стойност от над 2 милиона евро и хиляди долари, както и машини за топъл печат.

Според защитата на Тодоров адвокат Блажев няма доказателства за участие на клиента му в организирана престъпна група.

"Това, че четиримата се познават, не означава, че са организирана престъпна група. Няма доказателства в тази насока, няма доказателства и за държане на фалшива валута в гаража му", посочи Блажев, но уклончиво посочи, че другите обвинения може и да са верни. 

При акцията на ГДБОП: намериха над 2 млн. евро менте в апартамент в Пловдив ВИДЕОСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на 4 лица за участие в организирана престъпна група

Доказателства има и за извършени сделки, като една от тях е осъществена с полицай под прикритие. За разпространението на валутата е отговарял Петър Манев.

Има данни, че на 27 юли Манев е получил от САЩ специализирана апаратура за топъл печат за поставяне на холограмни знаци. Според адвоката му обаче, той не е знаел за какво ще бъде използвана машината. 

"Няма доказателства, че той е извършвал дейността по фалшифициране, защото единствените данни са, че той е получил машината, но не и че е знаел за какво се използва тя", посочи защитника на Манев. 

Третият обвиняем - Димитър Ангелов, е печатар по професия и е отговарял за изработването на парите. Той, както и Крихтин, е предоставял помещения. Ангелов е отдавал за „делото“ личния си адрес в Пловдив, където се съхранявали хартиите за отпечатване на парите.

Както вчера стана ясно, печатницата е оборудвана с изключително съвременна техника. По данни на ГДБОП и МВР там са намерени близо 11 милиона фалшиви евра в различни фази на готовност и още около 2 милиона долара в различни копюри.

Удар на ГДБОП: разбиха най-голямата фабрика за фалшиви пари, задържани са пловдивчани ВИДЕО и СНИМКИПечатницата се намира в подземие на хотел в Слънчев бряг, произвела милиони евро и долари

Очаквайте подробности!