Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха печатница за фалшиви банкноти, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. Акцията се е провела на 20 октомври. Разбитата печатница се намира в подземието на хотел в Слънчев бряг, като според непотвърдена информация става дума за "Кантинела". Намерени са 11 милиона фалшиви евра и около 1 900 000 долара в различна степен на готовност. „Продукцията“ се складира на различни тайни места за поетапно изваждане на пазара, като принципно фалшификатите се пласират в България и оттам – към места с подходящ пазар, именно заради това парите са събирани от над 30 адреси. 

Задържани към този момент са 4 души от Пловдив. По думите на Гешев това са едни от най-известните в този вид престъпност. Според информация на 24 часа един от задържаните е собственикът на хотела в Слънчев бряг, където се е намирала печатницата. 

„Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност. Използвани са всички способи на специалните разузнавателни средства", допълни шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Според разследващите става дума за организирана престъпна група. В процеса на работа станало ясно, че групата действа изключително конспиративно - двама от участниците, задържани в момента на печатане на банкнотите, отдавна са контингент по линия на фалшифицирането на пари, имат досъдебни производства. 

Групата е наблюдавана от януари, а досъдебното производство е образувано през септември. Според разследващи тя е създадена с цел изготвяне и разпространение с користна цел на неистински парични знаци. След разкриването на групата в процес на изготвяне на паричните знаци, на четиримата задържани са  повдигнати обвинения, предстои искане в Специализирания съд за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“. 

"Една такава печатница не работи постоянно, тя работи веднъж на няколко години, като произведените банкноти се натрупват на различни места докато бъдат пласирани", обясни схемата Спиридонов. Намерените банкноти били с копюри от 500 евро, 100 евро, 50 долара. Разкриването на печатницата е станало с помощта на "Сикрет сървис" и Европол.

Технологията и индикативите на банкнотите – воден знак, светещи линии и др. характеристики  не са засичани досега. Купюрите - от 100, 500 евро и 50 долара  ще бъдат предоставени за анализ и на Европол, уточни Спиридонов. Той изказа специални благодарности към всички служители, които работят по линия на фалшификациите, за перфектните оперативни действия, а също на Европол и на Сикрет сървис за оказаната помощ при разследването на толкова голяма печатница.

„Няма данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в Слънчев бряг. Ще се извършат проверки във всякакви насоки", посочи зам.-главният прокурор. 

Предстои установяване на пътя на банкнотите, били ли са изнасяни извън страната,  уточни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.