Иван Борчето е един от задържаните в разбитата печатница за фалшиви банкноти в Слънчев бряг, научи TrafficNews.bg. Мъжът живее в Пловдив и според запознати е бил ученик на един от най- -известните фалшификатори под тепетата - Димитър Димитров, известен в ъндърграунда като Митьо Дебелия. В момента в Пловдив вървят обиски и претърсвания на различни адреси. 

Удар на ГДБОП: разбиха най-голямата фабрика за фалшиви пари, задържани са пловдивчани ВИДЕО и СНИМКИПечатницата се намира в подземие на хотел в Слънчев бряг, произвела милиони евро и долари

Печатницата в хотел "Кантинела" бе разкрита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Акцията се е провела на 20 октомври.  Намерени са 11 милиона фалшиви евра и около 1 900 000 долара в различна степен на готовност. „Продукцията“ се складира на различни тайни места за поетапно изваждане на пазара, като принципно фалшификатите се пласират в България и оттам – към места с подходящ пазар, именно заради това парите са събирани от над 30 адреси. 

Задържани към този момент са 4 души, двама от тях са пловдивчани. Украинецът Александър Василиевич Крихтин е официален собственик на дружеството "Кантилена 2" ЕООД, което стопанисва хотел "Кантилена". Първоначален собственик е Стойно Вергов, който през август 2015 година, прехвърля капитала на дружеството на Крихтин и го прави едноличен собственик. Хотелът се намира в покрайнините на курортното градче на метри от главния път за Варна.

 Според информация на "Флагман", Крихтин е един от задържаните като част от престъпната група за печат и разпространение на фалшива валута, ала прокуратурата все още не е потвърдила такава информация.

Групата е наблюдавана от януари, а досъдебното производство е образувано през септември. И четиримата задържани са с повдигнати обвинения, а предстои искане в Специализирания съд за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“.

"Една такава печатница не работи постоянно, тя работи веднъж на няколко години, като произведените банкноти се натрупват на различни места докато бъдат пласирани", обясни схемата Спиридонов. Намерените банкноти били с копюри от 500 евро, 100 евро, 50 долара. Разкриването на печатницата е станало с помощта на "Сикрет сървис" и Европол. Технологията и индикативите на банкнотите – воден знак, светещи линии и др. характеристики не са засичани досега. Купюрите - от 100, 500 евро и 50 долара ще бъдат предоставени за анализ и на Европол, уточни Спиридонов. Той изказа специални благодарности към всички служители, които работят по линия на фалшификациите, за перфектните оперативни действия, а също на Европол и на Сикрет Сървис за оказаната помощ при разследването на толкова голяма печатница.

Банкнотата от 500 евро предстои в края на годината да бъде извадена от обръщение и по тази причина през последната година фалшивите банкноти са се продавали при много нисък курс. 

Митьо Дебелия бе арестуван през март т.г. при друга акция на ГД БОП. Операцията бе част от международна акция , в която бе включена и Специализираната прокуратура. 

Арести в Пловдив! ГДБОП разби група за фалшиви пари и документи СНИМКИ и ВИДЕОСред задържаните е известният фалшификатор Митьо Дебелия