Печатница за фалшиви документи е разбита в пловдивско село във връзка с разкриването на голяма престъпна група, занимавала се с производство на фалшиви пари и документи. Арестувани са 9 души, част от тях са заловени в Пловдив. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Разкритието е част от мегаакцията по линия Противодействието на престъпленията, свързани с паричната система на ЕС и САЩ. 

Разследващите са разбили и печатница за пари в Слънчев бряг - намираща се в същото помещение, разбито при спецакция през 2018 година. Припомняме, че на 22.10.2018 във функционираш хотел в Слънчев бряг бе открита печатница за пари, разположена в подземието. Фалшификаторите са арестувани, но част от тях не се сдобиват с ефективни присъди и са сред арестуваните и към днешна дата. 

Тогава разследващите описаха печатницата така: "Това е най-голямата фабрика, разкрита от 11 години насам. Печатани са пари в големи купюри - по 500, 100 и 50 евра и долари. Фалшивите пари са били складирани в различни райони в страната и са възлизали на над 11 милиона евро и 1,8 млн долара". 

"Престъпленията, за които шест от деветимата арестувани са подведени под отговорност са срещу паричната и кредитната система и с цел изготвяне на неистински официални документи", посочи Валентина Маджарова от Спецпрокуратурата.

Четирима от арестуваните са обвинени за участие в престъпна група и вторични престъпления, а двама само за вторични престъпления по чл. 244 и чл. 246. Очаква се обвинения да бъдат повдигнати и срещу другите трима арестувани. Оказва се, че повече от двама от тях са били задържани, разследвани и съдени при разбитата печатница на същото място през 2018. 

"Печатницата е ясна – мястото е идентично с разбития обект през 2018 в Слънчев бряг, хората професионално се занимават с това и имат изключително престъпни навици. Има участници в групата, които са идентични има и осъждани за предходната разбита печатница, което значи, че извършват упорито тази престъпна дейност. Не е получена необходимата превенция. Единият от арестуваните е с условна присъда, делото на друг от тях е по инстанции", посочиха от Спецпрокуратурата. 

Групата е променила в известна степен начина на работата си. Вече две години по-късно те са били по-предпазливи, създали са стройна йерархия, лидерът на групата не се е виждал с никой от крайните купувачи на валута и документи, а има лица, които са се занимавали само с посредническата дейност. 

Фалшивите документи са български - лични документи, шофьорски книжки, талони за управление на МПС. По време на операцията са намерени 360 хиляди евро и 410 хиляди долара, но парите, които са генерирали са доста повече, смятат разследващи. 

Службите са подновили разследването срещу престъпната група през 2020 година. 

По първоначални данни документите и парите са се пласирали основно на територията на България, но има данни и за "износ". 

"Качеството на банкнотите е много добро. Имат голяма степен от защитите", посочи директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев, но споделя че умствения потенциал на тези хора говори сам за себе си, след като не са взели мерки да изместят печатницата някъде другаде. 

Лидерът е задържан, разбита е печатница за фалшиви документи и в Шумен, освен в Пловдивско. Пари обаче са се печатали само в Слънчев бряг. 

Ето видео и снимки от акцията: