Санитарка от Пловдив получи 1 година и 8 месеца условна присъда след кражба от пациентка. Величка Стойчева бе изправена пред Окръжен съд с две обвинения, които изцяло призна.

54-годишната жена е работела като санитарка в Спешното отделение на бившата Окръжна болница. Преди година, на 12 септември, в тежко състояние била докарана Марийка Светлова. Тръгвайки за лечебното заведение, жената си взела документите, банковата карта и 130 лева.

Докато лекарите преглеждали Марийка, санитарката съзряла дамската чанта на жената. Завъртяла се покрай нея и от вътре задигнала портмонето.  Притарашила го и от вътре взела 100 лева, както и банкова карта, към която била прикрепена бележка с пин код.

Изкушена от този факт Величка отишла до най-близката бензиностанция. Поставила картата и на екрана се появила банковата наличност от 12 хиляди лева. Виждайки сумата, санитарката побързала да изтегли 400 лева. Малко по-късно, отново отишла до банкомата и отново изтеглила 400 лева.

Така този сценарии бил повтарян до 1 октомври. Общо Величка присвоила 4400 лава от сметката на Марийка. Последната междувременно се възстановявала в друго лечебно заведение. Още на 25 септември тя се усетила, че от портмонето й липсват 100 лева и банковата карта. Обадила се в банката си и блокирала сметката. От институцията я уведомили, че някой е изтеглил 4400 лева и веднага след това Слетлова подала сигнал до полицията.

Разследващите бързо стигнало до  Величка Стойчева. Последните трансакции тя осъществила в село Труд. Именно там е била и хваната. Записи от камери издали санитарката. На кадрите ясно се виждало как жената се намира на банкомата, тегли пари и  си тръгва. Тези й действия напълно съвпадали с информацията за банкови транзакции от финансовата институция.

След ареста на Величка същата наълно признала вината си и съдействала на разследващите. И до ден днешен обаче тя не е върнала парите на Марийка.

Днес санитарката се изправи пред съда. Тя изцяло призна вината си и поиска делото да премине без разпит на очевидци и вещи лица.

„Налице са както смекчаващи вината обстоятелства, така и отекчаващи. Касае се за дръзко престъпление, извършено спрямо човек във влошено здравословно състояние. В същото време обаче Стойчева е без криминални регистрации и неосъждана. Тя съжалява и признава вина. Затова ще поискам условно наказание и за двете престъпления, в които е обвинена. Настоявам за едно общо най-тежко наказание в размер на 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 2000 лева”, каза във финалната си реч представителят на Окръжна прокуратура.

За условна присъда настоя и адвоката на Величка – Стефан Стоицов. Той обаче поиска наказанието спрямо санитарката да бъде под минимума и да не й бъде налагана глоба.

В крайна сметка магистратите наказаха Величка Стойчева с 1 година и 8 месеца условно и й наложиха глоба в размер на 400 лева. Санитарката трябва да възстанови и сумата, източена от банковата сметката на пострадалата Марийка.