Разбиха масивна престъпна група за нелегален трафик на мигранти с транзит през България. По операцията се е работило съвместно от ДАНС, ГДБОП и ГД „Гранична полиция“ в продължение на година, а последните случаи на мигранти, засечени в страната, са били обвързани именно с тази групировка. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на МВР пред медии. 

„Задържахме върха на престъпната група. Двама българи и двама афганистанци са задържани, като организаторът е чужденец. Това са хората, които поддържат  контакти с началните локации и депа за разпределение на мигранти. Заплащането също се е осъществявало през тези 4ма души, а мигрантите са депозирали тази сума при т.нар. хавалдари – собственици на магазини или обменнни бюра. Има стотици помагачи – настанители, укриватели“, заявиха на съвместен брифинг на ДАНС, ГДБОП и ГДГП.

Успехът на службите за сигурност е сериозен. След повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и ГД Гранична полиция  в резултат на която е задържана престъпна група за нелегална миграция. Задържани са 7 лица, които са задържани за срок от 24, а впоследствие 4ма от тях са задържани за 72 часа. Изискани са постоянни мерки за тези 4 лица. Реализацията е извършване на територията на областите Русе, Хасково и София. Това обясни шефът на ГДБОП Калин Стоянов.

Един мигрант е струвал между 8 и 10 000 евро за трансфер от Афганистан до Германия или друга тока на Европа. За конкретен мигрант от Турция до Сърбия пък е около 2800 евро.

Операцията е започнала с постъпване на сигнал за действащ канал за превеждане на незаконни мигранти през Българо-Сръбската граница. Превежданите мигранти са били афганистански граждани.  На 16 септември тази година се е провела операцията.

 Това е група, която активно е влияела на оперативната обстановката по линия нелегална миграция в България и чужбина, заявиха още на брифинга.

Вероятно е имало престой на мигрантите на определени места за настаняване или на открито в гората в България. Голяма част от групата биват задържани във вътрешността на страната и настаняване в Центрове на миграция. Последва установената процедура по действие с мигранти.