Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите за измама при събирането на помощи за украински бежанци. Според изнесените данни това е станало чрез телефонно обаждане до доброволческа организация, като е споменато, че майка и дете са настанени в къща в пловдивско село и се нуждаят от хранителни продукти.

Както TrafficNews съобщи за схемата разказа пловдивският доброволец Красимир Каракашев. В пост в социалните мрежи той разказа, че на 5 март е получил обаждане от Ясен Цветков - Председател на Национална асоциация на доброволците в Република България за оказване на съдействие за подпомагане на бежанка от войната в Украйна. Ставало дума за жена на около 40 години с дете на 6 години. За връзка бил предоставен телефон на пловдивчанката Силвия Крумува и адрес за доставка на хранителни продукти от първа необходимост в жк "Тракия". Когато Каракашев пожелал лично да се срещне с нуждаещата се и да предаде купени провизии, Силвия спряла да вдига. Пловдивчанинът веднага сигнализирал в полиция. 

Впоследствие разследващите са установили, че сигналът за украинка е подаден от пловдивчанка, но бежанци в селото не са били настанявани.  В Районна прокуратура-Пловдив е образувана преписка за евентуално извършено престъпление  по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс – измама.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за снемане на обяснения от лицата, подали сигнала, както и извършване на други действия. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Измама с помощи за украинка? Пловдивчани организираха дарение, но стигнаха до полициятаЗа измамата предупреди Красимир Каракашев лидер на Доброволно формирование "Мейдей"