Прокуратурата и Криминална полиция ще извършат проверка на цялостната дейност на КСУ „Св. Георги”. Припомняме, че полицията вече влезе в сградата на центъра за възрастни хора, след като бяха публикувани брутални кадри, на които се вижда как служители на центъра се гаврят с възрастни и болни хора. 

"Незабавно сме предприели действия по проверка на изнесените от Нова ТВ, които намираме за изключително притеснителни. Проверката вече се намира в сектор Криминална полиция към ОД на МВР Пловдив. На проверка подлежи абсолютно всичко, свързано с работата на въпросния център, както към момента, така и в един определен от нас минал период от време.  Надяваме се, че в кратък период от време ще може да я завършим, макар да сме поставили много задачи пред разследващите", комертира пред Traffic TV говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. На този етап се събират данни за престъпленията злепоставяне и принуда. Ако в хода на проверката се съберат данни и за други престъпления, ще се пристъпи и към тяхното разследване. 

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 3 години в случаите на злепоставяне и до 6 години при принуда. Тепърва обаче ще се събират данни за наличие на тези две престъпления, както и за евентуалните им извършители. 

По-рано днес зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев също заяви, че започва проверка в КСУ „Св. Георги”, като ще се гледа звено по звено. Той определи действията на служителите в дома като недопустими, които показват липса на всякаква човечност и професионализъм.

Служителите, които са си позволили да се държат по този начин ще бъдат уволнени, след като бъдат установени кои са. Това ще е съдбата и на директора на дома, който в момента е в отпуска.